Izbucnit în Marea Britanie, scandalul legat de prezenţa cărnii de cal într-o serie de produse congelate ce ar trebui să conţină carne de vită a ajuns, week-end-ul trecut, subiect de primă pagină în toată Europa, implicând şi companii şi autorităţi din Suedia, Franţa şi România. O reuniune a responsabililor şi experţilor europeni va avea loc săptămâna aceasta la Bruxelles.

La jumătatea lui ianuarie, autorităţile irlandeze au descoperit carne de cal în carnea tocată produsă în Marea Britanie şi în Irlanda şi vândută în cele două ţări. Cantităţi importante de carne de cal – până la 100 la sută – au fost descoperite în Marea Britanie în carne pentru friptură, apoi în lasagna şi spaghete bolognese care ar fi trebuit să conţină vită. Carnea pentru friptură a fost furnizată de companii britanice şi irlandeze, iar lasagna şi spaghetele bolognese, de compania franceză Comigel.

Filiala britanică a grupului suedez Findus, care comercializează produse congelate, a recunoscut că există probleme cu pachete de carne folosite pentru lasagna de Comigel. Producătorul francez a precizat, la rândul său, că unele dintre pachetele pentru lasagna livrate companiei Findus conţineau carne de cal în proporţie de 99-100 %.

Findus Marea Britanie a anunţat că a retras, în 4 februarie, produsele incriminate din ţară.

Erick Lehagre, preşedintele companiei franceze Comigel, spunea, citat de AFP, că un furnizor român a trimis carnea, care a fost împachetată în Franţa şi trimisă în Marea Britanie.

Comisia Europeană, prin Sistemul Rapid de Alertă, a transmis, de vineri, o notificare privind suspiciunea de fraudă prin substituirea cărnii de vită cu cea de cal pentru anumite loturi din produsul lasagna distribuit în Marea Britanie şi obţinut în Luxemburg din materii prime provenite din Franţa, potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). În această notificare a Comisiei Europene nu se făcea niciun moment referire la România, menţionându-se doar furnizorul de carne Comigel din Franţa.

ANSVSA s-a autosesizat, şi, în 9 februarie, a contactat telefonic serviciile veterinare din Franţa, care au confirmat faptul că este vorba de două unităţi din România autorizate sanitar veterinar pentru activitatea de sacrificare şi tranşare a cabalinelor. Tot în aceeaşi zi, la solicitarea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, ANSVSA a declanşat o anchetă pentru a stabili trasabilitatea loturilor de carne care au făcut obiectul schimburilor intracomunitare în Franţa, şi daca au fost respectate toate cerinţele prevăzute de legislaţia veterinară în vigoare.

Scandalul produselor congelate din carne de cal în loc de carne de vită nu constituie o criză sanitară, a asigurat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene care a apreciat funcţionarea sistemului de trasabilitate al cărnii în Europa. „Nu suntem în faţa unei situaţii de pericol sanitar”, a declarat Frederic Vincent, purtător de cuvânt al comisarului pentru Sănătate şi Politica consumatorilor, Tonio Borg.

„Aici este vorba de o problemă cu etichetarea. Carnea nu a fost etichetată corect”, a adăugat acesta în cadrul unei conferinţe de presă.

Acesta a amintit că Uniunea Europeană intervine doar în caz de pericol sanitar pentru a interzice comercializarea unui produs.