Coreea de Nord a efectuat marţi al treilea test nuclear, de o putere mult superioară testelor anterioare şi cu un dispozitiv miniaturizat, potrivit Phenianului, un act de sfidare condamnat de către comunitatea internaţională.

„Al treilea test nuclear a fost efectuat cu succes”, a anunţat agenţia oficială KCNA. „Acest test nuclear de nivel înalt a avut, spre deosebire de cele din trecut, o putere explozivă mai mare şi a utilizat un dispozitiv miniaturizat şi mai uşor”, a adăugat agenţia.

Ban Ki-moon a condamnat testul, pe care l-a calificat drept „profund destabilizator”. „Este o încălcare clară şi gravă a rezoluţiilor Consiliului de Securitate”, a declarat secretarul general al ONU, potrivit purtătorului de cuvânt Martin Nesirky.

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă la ora locală 9.00 (16.00, ora României), cu scopul de a examina modul de a reacţiona faţă de acest test, care contravine unor rezoluţii ONU.

Vecinii Coreei de Nord, Japonia şi Coreea de Sud, au criticat, de asemenea, în mod dur acţiunea Phenianului.

Potrivit acestui diplomat, Beijingul, Moscova şi Washingtonul s-au concertat de câteva zile şi „se vor înţelege rapid asupra faptului că se impune o acţiune fermă”.

Utilizarea unui dispozitiv miniaturizat reprezintă o sursă de îngrijorare pentru puterile internaţionale, deorece sugerează că Phenianul stăpâneşte, de acum, delicata tehnologie ce permite fabricarea unei bombe suficient de mici pentru a fi instalată într-o ogivă.

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă profunda îngrijorare şi condamnă cu fermitate testul nuclear efectuat de către Republica Populară Democrată Coreeană la data de 12 februarie 2013, cu ignorarea mesajelor de îndemn la reţinere transmise de către comunitatea internaţională.

România continuă să fie profund preocupată de persistenţa lipsei de cooperare a RPD Coreene cu AIEA. MAE solicită autorităţilor RPD Coreene să respecte toate rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi să se abţină de la orice acţiune care afectează pacea şi securitatea în regiunea Asiei de Nord-Est, cu  îndeplinirea strictă a angajamentelor internaţionale asumate pe linia neproliferării.