Secretarul adjunct al Apărării al SUA, Robert Work, a declarat joi, la Deveselu, unde participă la ceremonia dedicată certificării operaționale a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS), că sistemul este „o altă realizare importantă” în relațiile dintre România și SUA, iar „România este un aliat de nădejde”.

„Ne aflăm astăzi aici pentru a sărbători o altă realizare importantă în relațiile dintre România și SUA — sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore. (…) Acest eveniment marchează certificarea operațională a acestei unități (…)”, a declarat Robert Work.

Work a mai declarat că din 2013, de la inaugurarea lucărilor la amplasamentul de la Deveselu, „multe s-au schimbat în această regiune și pretutindeni în lume”, iar Europa și NATO se „confruntă cu un context de securitate semnificativ schimbat și mai complex”, pentru abordarea noului mediu de securitate fiind necesară „o alianță mai capabilă”.

„Ne aflăm într-un punct de cotitură în peisajul strategic. Ca parte a acestui peisaj Europa — și prin extensie NATO — se confruntă cu un context de securitate semnificativ schimbat și mai complex decât cel cu care ne confruntam în 2013. Abordarea noului mediu de securitate va face necesară o alianță mai capabilă — una care continuă să evolueze și să se adapteze la amenințări, atât vechi cât și noi, pentru a asigura securitatea transatlantică. Acum când ne apropiem de Summit-ul NATO de la Varșovia, este esențial ca Alianța să continue să demonstreze unitate și solidaritate”, a spus secretarul adjunct al Apărării al SUA.

Robert Work a afirmat că România a demonstrat că este un „aliat de nădejde”. „Pe măsură ce conlucrăm pentru a aborda provocările comune cu care ne confruntăm, facem acest lucru cu încrederea că România este un aliat de nădejde”, a mai declarat Robert Work.

Acesta și-a exprimat aprecierea pentru angajamentul autorităților române de a crește bugetul apărării la 2% din PIB până în 2017 și a adăugat că România este printre țările cu „cele mai importante contribuții” la misiunea din Afganistan, unde sunt circa 650 de militari români. Work a menționat și faptul că România contribuie și la misiuni de menținere a păcii în plan global și regional și „este un lider cheie în regiunea Mării Negre”.

„România înțelege importanța modernizării forțelor sale armate și continuă să aloce resurse importante pentru acest scop, cât și pentru contribuția sa la NATO și la alte misiuni”, a mai spus Work.

Oficialul american a exprimat „profunde condoleanțe” pentru pierderea celor doi militari români în Afganistan, sâmbăta trecută.

Robert Work a menționat în discursul său și ospitalitatea arătată de români militarilor americani.

Joi, la Unitatea de Sprijin Naval de la Deveselu are loc o ceremonie dedicată certificării capacității operaționale a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS). La eveniment participă premierul Dacian Cioloș, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, adjunctul Secretarului Apărării al SUA, Robert Work, înalți oficiali români, reprezentanți ai Departamentului american al Apărării, ai Departamentului de Stat al SUA, ai NATO, ai Forțelor Navale ale SUA dislocate în Europa, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la București, precum și ai autorităților locale.

Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore reprezintă un element-cheie al Etapei a II-a a componentei europene a sistemului american de apărare antirachetă European Phased Adaptive Approach (EPAA).

Baza de la Deveselu este una dintre cele mai moderne unități militare din administrarea Ministerului Apărării Naționale. Construcția facilității antirachetă a început în 2013, iar componentele sale sunt operaționale din decembrie 2015. Integrarea sistemului în capabilitatea NATO de apărare împotriva rachetelor balistice este în grafic, termenul prevăzut fiind legat de summitul NATO de la Varșovia, din luna iulie, se menționează într-un comunicat de presă al Guvernului.