Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat că în proiectul bugetului de stat pentru învăţământ nu a fost alocat 6% din PIB, dar că sunt prevăzute sumele necesare pentru salarii, burse şi investiţii.

Acesta a mai spus că bugetul educaţiei ar putea creşte prin atragerea de fonduri europene. “Pe mine, în momentul de faţă, mă interesează în egală măsură nu doar bugetul aşa cum este el planificat, dar şi posibilităţile de creştere, pentru că ceea ce discutăm aici, repet, este o propunere, sperăm să se şi realizeze. În aceste sume nu avem evident banii potenţiali care ar putea să vină de la Bruxelles şi sunt mai multe categorii de bani”, a spus ministrul Educaţiei.

Potrivit ministrului, o primă categorie de fonduri care ar putea creşte bugetul educaţiei este cea a decontărilor pentru proiectele care au fost deja derulate. „Am discutat în permanenţă cu Bruxelles-ul astfel încât sume importante de bani să fie deblocate într-un timp relativ scurt. Universităţile, de exemplu, inspectoratele şcolare, alte instituţii din Ministerul Educaţiei care derulează proiecte pe fonduri structurale au sute de milioane de euro blocate”, a spus Pricopie.

O a doua categorie este cea a fondurilor care nu au fost încă angajate. Potrivit lui Procopie, în momentul de faţă sunt 1,3 miliarde de euro care nu au fost angajate. „Provocarea pe care o avem este ca în câteva săptămâni să dăm drumul apelurilor pentru aceste fonduri astfel încât până la 31 decembrie să putem să semnăm cât mai multe contracte. Semnarea contractelor înseamnă şi avansuri care se decontează la Bruxelles, deci eu sunt foarte optimist, pentru că eu am aceste date, ca 2013 să fie primul an în care planificatul să fie mai mic decât executatul”, a mai spus ministrul Educaţiei.