Daily Mail i-a dedicat un articol inventatorului român Raul Oaida în ediţia sa electronică de sâmbătă. Creaţia tehnologică a tânărului din Deva a reuşit să îi impresioneze pe englezi care îl compară cu renumitul Henri Coandă.

Publicaţia engleză susţine că Raul Oaida a reuşit să inventeze un sistem de propulsie care poate fi folosit cu uşurinţă pe vehiculele cu două roţi.

Motorul inventat de român a fost montat de acesta pe bicicleta sa personală. Odată pornit sistemul de propulsie este capabil să ducă vehiculul până la o viteză de 41 de kilometri pe oră.

Raul Oaida a construit motorul în circa trei ani de zile folosind drept sursă de finanţare atât sponsorizări cât şi ”o parte din banii de buzunar”, unele dintre piesele motorului au fiind fabricate în SUA, iar altele chiar de el în atelierul său.

„La motor am lucrat timp de trei ani şi a costat 5.000 de euro, o mare parte din bani primiţi din sponsorizări de la străini cunoscuţi pe net cărora le-am povestit ce vreau să fac sau de la Asociaţia Română de Cosmonautică şi Aeronautică. O parte din componentele motorului cu reacţie au fost fabricate în SUA, după schiţele mele, altele le-am făcut eu chiar aici, în atelierul meu din Deva. Controlul bicicletei se face cu maneta de gaze, iar semnalele date de aceasta sunt preluate de un computer de bord de dimensiunile unei cutii de chibrituri care echivalează cu un sistem folosit la avioanele de vânătoare. Rezervorul este montat sub bara de protecţie a bicicletei, are o capacitate de cinci litri şi este alimentat cu un amestec similar cu kerosenul”, povesteşte Raul Oaida.

În loc de kerosen, pe care nu ar avea de unde să-l ia, motorul cu reacţie funcţionează cu amestec de motorină, benzină şi ulei sintetic.

Primul test la care motorul lui Oaida a fost supus a avut loc în acest weekend, inventatorul român făcânt un tur al câtorva străzi din Deva pe bicicleta sa propulsată de motor.