Preşedintele onorific al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a declarat miercuri, la RFI, că nu este prea târziu să se stabilească adevărul şi vinovaţii din dosarul Mineriadei din iunie 1990.

„Am trăit şi am suferit momentele acelea deosebit de grave, într-o clipă în care credeam că suntem deja liberi şi intrăm în normalitate. Au fost împrejurări deosebit de dramatice, de grave, cu victime multe, cu suferinţe multe şi dacă se va dovedi că anumite persoane sau instituţii sunt vinovate de asemenea grave urmări, trebuie să răspundă, indiferent cine sunt şi indiferent din ce partide fac parte sau pe unde s-or găsi. Răspunderile acestea trebuie să stabilească o dată pentru totdeauna adevărata istorie a întâmplărilor de după ’89”, a spus Quintus.

El a adăugat că „nu este târziu (să se afle adevărul-n.r.). Sunt convins că sunt instituţii în care se găsesc documente şi acte din care să rezulte răspunderi, sunt convins. Dacă n-ar fi decât CNSAS-ul, Ministerul de Interne şi alte asemenea instituţii, dacă se face o cercetare şi sper să se facă corect, este bine să ne cunoaştem şi trecutul şi vinovăţiile”.

Mircea Ionescu Quintus și-a amintit momentele de teamă din iunie ’90: „Eram în sediul partidului meu, Partidului Liberal, când au intrat minerii. Eu încă destul de curajos pe vremea aceea, m-aş fi aşezat, după cum m-am aşezat când au intrat în Camera Deputaţilor de la Patriarhie, eu l-am întâmpinat pe Cozma, dar cineva mi-a spus feriţi-vă, că nu este bine! Şi am stat într-o cameră, dar am văzut cum au răvăşit întregul nostru sediu”.

„Noi, parlamentarii, aveam câteva săptămâni de experienţă, eram veniţi din lumea civilă, cum se spune, dintre oamenii obişnuiţi. Erau foarte mulţi oameni speriaţi, o parte îmi amintesc că au plecat acasă şi vreo două zile n-am putut să facem nici un fel de treabă. Deci era nu numai o spaimă, ci şi o cumplită dezamăgire, după ce noi sperasem că am scăpat de toate asemenea fărădelegi”, a mai spus preşedintele de onoare al PNL.

Întrebat dacă personal, crede că evenimente precum mineriadele se pot repeta, seniorul liberal a răspuns tranşant: „Nu, nu. Poporul este mult mai conştient decât atunci. Eram într-o stare de incertitudine, de tranziţie. Acum, poporul s-a aşezat bine pe nişte drepturi şi sunt convins că la orice încercare de a le fi limitate sau încălcate drepturile, ar reacţiona dur”.

Fostul preşedinte, Ion Iliescu, este urmărit penal în dosarul Mineriadei din iunie 1990, alături de alte persoane, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Univeristăţii.