Reprezentanții Sindicatului Lucrătorilor de pe Platforma Industrială Midia Năvodari (SLPIMN) au anunțat că vor protesta de la ora 13.00, aceștia fiind nemulțumiţi că nu sunt primiți la negocierile noului Contract Colectiv de Muncă.

Vasile Pascu, președintele SLPIMN, a declarat că aceste negocieri sunt purtate acum numai cu Sindicatul Petrochimistul, sindicat reprezentativ pe unitate, potrivit Legii 62 (reprezintă mai mult de 50% plus 1 din salariați). ”Noi nu știm ce se discută, care sunt prevederile noului contract. Nu e vorba numai prima de vacanță, ci de toate prevederile contractului”, a precizat Pascu, al cărui sindicat reprezintă 480 de angajați, din totalul de circa 2.500. El a mai spus că pe platforma industrială mai există un sindicat, Vega, care, de asemenea, nu este chemat la negocieri. ”Am cerut în nenumărate rânduri conducerii să ne informeze despre ce se întâmplă. Nu am primit niciun răspuns”, a declarat Pascu.

Cea mai importantă revendicare se referă la prima de vacanță, suspendată în 2011 pentru un an, cu acceptul tuturor celor trei sindicate. Acum, conducerea Rompetrol Rafinare a înjumătățit valoarea acesteia, de la 4.000 de lei la 2.000 de lei, lucru cu care SLPIMN nu este de acord.

O altă revendicare se referă la plata contravalorii a mai mult de jumătate din biletele de vacanță, potrivit Contractului Colectiv de Muncă. Liderii de sindicat au subliniat că în ultimii trei ani salariile în unitate nu au fost mărite nici măcar cu rata inflației, în timp ce alte drepturi le-au fost tăiate.

Protestele vor continua până pe 19 ianuarie, ele fiind organizate în afara unității, timp de o oră pe zi.