Veniți din zona agriculturii. Cum veți sprijini acest domeniu la Bruxelles?

Rezultatele obținute în acești ultimi ani sunt dovada că România poate deveni un jucător foarte important la nivel european, iar acest proces trebuie continuat. Viața m-a ajutat să capăt experiență în agricultură și în alte țări europene cum este, de exemplu, Danemarca, și am putut să constat, astfel, ce merge bine la ei și ce trebuie îmbunătățit la noi. În acest sens, voi susține eforturile agriculturii românești de a continua dezvoltarea pe două direcții majore: creșterea absorbției de fonduri europene și impunerea agricultorilor români pe piața europeană. Scopul meu este să susțin fermierii români în cele trei direcții ale Politicii Agricole Comune 2014-2020: securitate alimentară, revitalizarea zonelor rurale și adaptarea producției agricole la schimbările climatice și protecția resurselor naturale.

Bugetul pentru următorul exercițiu financiar este deja făcut. Cu ce ați mai putea ajuta?

Pentru următorul exercițiu financiar european, România va avea la dispoziție mai multe fonduri . Problema noastră nu este lipsa de bani , ci lipsa de informație. De aceea, trebuie să continuăm procesul de creștere a gradului de absorbție a fondurilor europene , iar acest lucru , deși poate fi considerat un clișeu, se poate realiza printr-o informare corectă și rapidă. Trebuie pus accentul pe felul în care aceste fonduri creează valoare și ajută la rezolvarea problemelor cu care se confruntă România.

Care vor fi prioritățile dumneavoastră în Parlamentul European în viitorul mandat?

Pentru că îmi doresc să atragem tinerii în mediul rural, voi lansa, ca o prioritate, o campanie de anvergură europeană de informare și conștientizare prin care tinerii să înțeleagă beneficiile unei cariere în agricultură. Voi face apel la colegii din țara și la cei din celelalte state ai grupului socialist să susțină această idee. Toate aceste acțiuni vor avea ca finalitate consolidarea unei clase mijloc activă.

Intenționez să aduc cât mai aproape de tinerii care sunt atrași de un business în agricultură informațiile legate de oportunitățile din domeiu : care sunt zonele cu potențial de dezvoltare, ce sectoare pot fi favorabile unui business, care sunt instrumentele de finanțare. Pentru acest lucru, voi iniția un dialog între reprezentanța CE la București, cu autoritățile locale și centrale, patronatele din agricultură și ONG-urile specializate, astfel încât să înființam birouri de informare regionalea pentru tinerii fermieri.

Îmi doresc să devin vocea fermierilor români în Parlamentul European, iar pentru aceasta voi iniția un grup consultativ, din reprezentanți ai marilor asociații profesionale românești, cu care să stabilesc un dialog permanent pe temele importante ale agriculturii românești care trebuie susținute în forurile europene.

Sunt convins că misiunea noastră, a europarlamentarilor români, este să promovăm identitatea și valorile românești în spațiul european și asta pentru că respectarea specificului național al tuturor statelor membre reprezintă o prioritate la nivelul Uniunii Europene. De aceea voi lupta că imaginea României și a cetățenilor săi să fie corect reflectată în cadrul Parlamentului European.

Care considerați că este principala problemă cu care se confruntă România?

Nu putem vorbi de o problemă principală a României, ci mai degrabă de o ierarhizare a acestora și de o prioritizarea în rezovarea lor. Este riscant să nominalizăm o problemă ca fiind cea mai importantă și asta pentru că multe dintre aspectele sociale și de calitate a vieții sunt interdependente și în aceași măsură importante. Sondajele demonstrează un interes scăzut al românilor pentru alegerile europarlamentare din mai, iar acest lucru se înscrie în tendința europeană de participare scăzută la procesul decisional. Este necesar ca noi, oamenii politici, să încurajăm implicarea activă a fiecărui cetățean la viața socială a unuia dintre cele mai importante principii ale democrației și ale dezvoltării .

Știm cu toții că ultimii ani au fost marcați de criză economică și au fost puși sub semnul austerității. Un segment afectat direct de criză îl reprezintă tinerii. Șomajul în rândul acestora este o problemă nu doar a României , ci a întregii Europe. Dacă este să vorbim în cifre, peste 27 de milioane de șomeri europeni se confruntă cu dificultatea de a-și găsi un loc de muncă. Pentru a fi credibilă, Uniunea Europeană ar trebui să ofere perspectivele unei prosperități economice și să garanteze drepturile sociale. România, ca membră a UE face eforturi pentru a diminua pe cât posibil lipsa locurilor de muncă în rândul tinerilor, atât prin programe guvernamentale de stimulare a economiei cât și prin proiecte europene de reconversie profesională.