Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au organizat luni la New York un forum de afaceri dedicat atragerii de investiții americane în România. La reuniunea din capitala financiară a Statelor Unite au participat numeroase fonduri de investiții americane alături de companii românești, între care Transgaz, Romgaz, Transelectrica, Hidroelectrica și Nuclearelectrica, Rig Service, Oil Terminal, Grup Petrol Marin, Conpet. Președintele CCIR, Mihai Daraban, a declarat că atragerea investițiilor străine este un aspect esențial pentru dezvoltarea României, iar CCIR și-a propus să contribuie în mod direct la relansarea poziției României pe piața internațională. El a mai spus că promovarea companiilor românești prin intermediul misiunilor economice poate duce la creșterea “accesului la noi piețe globale sau la începerea unor proiecte comune pe terțe piețe. Intensificarea legăturilor cu partenerii din SUA este o prioritate a CCIR pe linie de relații externe, existând potențial neexploatat până în prezent”.

Într-un mesaj adresat participanților la reuniunea de la New York, Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat credința că Statele Unite pot deveni, în anii ce urmează, unul dintre investitorii de top din țara noastră.

„Economia României beneficiază de avantaje importante: creștere economică susținută, stabilitate financiară și monetară, datorie publică redusă, forță de muncă bine pregătită, precum și numeroase resurse naturale. România reprezintă un element de stabilitate pentru întreaga regiune”, se arată în textul mesajului Președintelui Iohannis.

În programul delegației românești conduse de președintele CCIR se mai află întâlniri la Washington cu organizații care sprijină investițiile americane în România, precum American Romanian Business Council și Business RoundTable, precum și o întrevedere cu conducerea USTDA – Agenţia Americană pentru Comerţ.

Schimburile comerciale se desfăşoară pe baza Acordului comercial bilateral, semnat la Bucureşti la 3 aprilie 1992 şi prevede acordarea reciprocă a clauzei naţiunii celei mai favorizate. La 31 decembrie 2014, volumul schimburilor comerciale s-a ridicat la 2.207,01 milioane USD, din care importuri SUA 905,01 milioane USD, iar exporturi către SUA 1.302 milioane USD. Ca urmare a evoluţiei exporturilor şi importurilor, balanţa comercială este în favoarea ţării noastre, înregistrând un excedent de circa +396,99 milioane USD.