Președintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, a efectuat vineri o vizită la sediul Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), unde s-a întâlnit cu președintele CCIR, Mihai Daraban, și cu reprezentanții unor mari firme românești.

Cu această ocazie, președintele bulgar a precizat că schimburile comerciale între cele două țări au crescut cu 800% în 10 ani, iar România a devenit al treilea cel mai mare partener de schimburi comerciale al Bulgariei din Uniunea Europeană și al patrulea la nivel internațional, după Italia, Germania și Turcia.

“Am discutat astăzi cu președintele și cu prim-ministrul României despre o serie de proiecte pe care le putem facem împreună. Oamenii de afaceri din Bulgaria sunt mai ambițioși decât acum 10 – 15 ani, se uită în Europa de Sud-est pentru a se extinde, caută parteneriate. România reprezintă o nouă piață emergentă și ține de noi să ne dezvoltăm aici”, a declarat Rosen Plevneliev în fața companiilor românești.

Acesta a precizat că printre proiectele propuse României se numără construirea a două noi poduri peste Dunăre: “Am discutat cu președintele României despre sectorul transporturilor. Vrem să construim două noi poduri peste Dunăre: Silistra-Călăraşi şi Nikopole-Turnu Măgurele. Vrem ca aceste proiecte să fie finalizate cât mai repede. Pentru finanțare, avem două variante: fie facilitatea Connecting Europe a Uniunii Europene, fie planul Comisiei Juncker pentru investiții”.

În context, Plevneliev a declarat că Bulgaria se află în plin proces de modernizare a rețelei de transport rutier, ceea ce va asigura și României o mai bună conectivitate cu partenerii economici din Europa de Sud-est.

“Bulgaria se află într-un proces de modernizare a rețelei de drumuri. Rețeaua de autostrăzi din Bulgaria va fi utilă și României. De exemplu, din Plovdiv până la graniția cu Turcia se construiește o autostradă nouă, care va fi gata anul acesta. De această autostradă veți beneficia și voi, Turcia fiind o piață importantă pentru România”, a mai spus Plevneliev.

Un alt domeniu de interes major pentru cele două țări este sistemul energetic, a adăugat Rosen Plevneliev, arătând că Bulgaria și România construiesc împreună “un interconector de gaz de o importanță strategică”.

“Acesta va fi reversibil, astfel încât România va putea să alimenteze Bulgaria și invers. Conectăm sistemul de gaze și cu Grecia, parte a unui coridor România-Bulgaria-Grecia, astfel încât să putem importa gaze din Azerbaidjan, din Qatar sau gaze de șist din SUA. Vrem să fim liberi, iar acest gaz va putea ajunge și in Ucraina”, a mai spus președintele bulgar. El și-a exprimat speranța ca lucrările la acest interconector să fie gata în 2016, iar din 2017 să devină operațional.

“De asemenea, prin intermediul Eustream, prin Slovacia, vom avea acces la gaze din țări din Vestul Europei, precum Norvegia. În doi ani vor exista trei noi furnizori de gaz către fiecare stat, ceea ce va fi o premieră”, a completat Rosen Plevneliev.

La rândul său, președintele CCIR, Mihai Daraban, a accentuat că România și Bulgaria trebuie să se orienteze și pe consolidarea transportului prin intermediului fluviului la care ambele state au acces.

“Dunărea trebuie să fie o prioritate a ambelor state ca un coridor de transport și comerț, deoarece ea asigură accesul unor țări precum Serbia, Slovacia sau Ungaria la Marea Neagră. Trebuie să valorificăm avantajele pe care ni le oferă accesul la Marea Neagră. De asemenea, ambele țări trebuie să valorifice rutele interne ale Europei, mai ales cele care implică un nivel redus de costuri, precum transportul fluvial”, a declarat Daraban.

Referitor la sectorul energetic, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României a menționat “necesitatea realizării conexiunii de gaz România – Bulgaria – Grecia”, subliniind că “ambele țări fac eforturi pentru a deveni independente din punct de vedere energetic”, lucru foarte important nu doar economic ci și din punct de vedere al securității naționale.