Premierul Victor Ponta a ajuns marţi la Bruxelles, unde participă la reuniunea „Prietenii coeziunii”, ce are loc cu zece zile înainte de summitul extraordinar la care Consiliul European va încerca să ajungă la un acord cu privire la următorul cadru financiar multianual al UE.
Şefii de guvern din statele membre ale grupului „Prietenii coeziunii” – România, Bulgaria, Cipru, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Irlanda, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania şi Croaţia, care urmează să adere la UE în iulie 2013 – se întâlnesc la Parlamentul European pentru a susţine necesitatea unei politici de coeziune puternice, cu un buget semnificativ pentru anii 2014-2020.

Reuniunea are loc la invitaţia preşedintelui PE, Martin Schulz, şi este coprezidată de către premierii polonez şi portughez, Donald Tusk, respectiv Pedro Passos Coelho.

Cu acest prilej, premierul Ponta va avea şi întâlniri bilaterale cu omologii săi din Grecia şi Polonia, Antonis Samaras şi Donald Tusk, precum şi cu liderul grupului socialist din Parlamentul European, Hannes Swoboda.

Dezbaterile se anunţă foarte dificile la summitul european extraordinar din 22 şi 23 noiembrie de la Bruxelles, în cadrul căruia ar trebui să se obţină un acord asupra bugetului multianual. Decizia finală ar urma să se ia la un alt summit, care va avea loc pe 13 decembrie.