Ideea reducerii TVA-ului la 9% la o serie de alimente reprezintă un obiectiv politic care ar putea fi aplicat mai întâi doar pentru pâine, a declarat luni premierul Victor Ponta.

„Ideea e următoarea: nu avem acordul FMI, avem o propunere pe care am discutat-o cu cei de la FMI. Lucrurile stau în felul următor – ideea noastră de a reduce TVA-ul la 9% pentru o serie de alimente este un obiectiv politic şi economic pe care îl asumăm şi la care nu am renunţat. Cei de la FMI au spus: „O să aveţi o mare scădere a încasărilor din TVA”, contabil vorbind au calculat şi au zis o să aveţi o pierdere. Împreună cu dl Daniel Constantin şi cu cei doi miniştri, dl Chiţoiu şi dl Voinea, ne-am hotărât să propunem şi vom discuta la următoarea întâlnire cu cei de la FMI, deci nu avem încă acordul lor”, a declarat Victor Ponta, la sediul central al USL.

Potrivit acestuia, este vorba mai întâi de un test pentru un singur produs – pâinea.

„La pâine să facem un test pentru semestrul al doilea. Şi dacă la 31 decembrie 2013 tragem linie şi vedem că a avut dreptate FMI, care spune „Aţi redus TVA-ul şi aveţi bani mai puţini”, înseamnă că proiectul nostru nu e corect. Dacă la 31 decembrie se va arăta că noi am avut dreptate – şi un TVA de 9% duce în realitate la încasări mai mari, pentru că scoatem de fapt fiscalizăm ceea ce e nefiscalizat – ăsta e un argument valid de a extinde acest sistem şi la alte produse, la carne de exemplu, la lapte. Deci – unu – nu avem încă acordul celor de la FMI, dar avem dorinţa clară şi proiectul validat ca influenţă bugetară pentru pâine. Doi – dacă producătorii de pâine, dacă cetăţenii vor fi solidari în acest proiect, adică dacă cei care produc pâine, văzând că au TVA-ul mai mic chiar emit factori, dacă cetăţeanul cere bon când cumpără pâine şi dacă se va dovedi un proiect de succes, asta înseamnă că de la anul putem să trecem şi la alte categorii de alimente. Dacă se va dovedi că de fapt nici cu 9% nu vor oamenii din domeniu să emită facturi şi să combatem evaziunea, va fi o mare dezamăgire şi pentru mine şi pentru Daniel Constantin şi pentru toţi cei care credem în proiectul ăsta”, a subliniat copreşedintele USL.

Sursa: Agerpres.