Senatul a decis, la propunerea președintelui Călin Popescu-Tăriceanu, să îi solicite premierului Dacian Cioloș să vină, miercuri, în plen, ca să explice acțiunea instituțiilor din subordinea Guvernului la adresa televiziunilor trustului Intact, transmite Agerpres.

Decizia a fost luată de senatori cu 70 de voturi pentru, două împotrivă și trei abțineri.

Toate grupurile parlamentare s-au exprimat în sprijinul propunerii președintelui Senatului.

Liderul grupului PSD din Senat, Mihai Fifor, consideră că decizia organelor fiscale de luni „reprezintă un abuz”.

„Ce s-a întâmplat ieri nu reprezintă decât un abuz. Modul în care statul înțelege să își facă datoria se pare că se îndreaptă rapid către un derapaj de la valorile democratice ale țării. Nu voi vorbi despre o instituție de presă, ci despre încălcarea unui principiu prevăzut în Constituție. PSD nu poate asista nepăsător la această tentativă de suprimare a unui post de televiziune din România, țară membru al UE”, a afirmat, în plen, Mihai Fifor.

Senatorul UDMR Verestoy Attila susține că „sunt și alte trusturi media care au scadențe demult uitate de către stat”.

„Nu putem fi acuzați că suntem partizani când susținem o cauză a unui trust media. (…) Democrația înseamnă a asigura dreptul de a expune părerile celor care nu sunt de acord cu noi, părerile care contravin, în parte, intereselor noastre. Considerăm un precedent periculos introducerea pe cale administrativă a unei măsuri care înseamnă suprimarea dreptului de expunere a acestor opinii în media din țara noastră. Instituțiile statului și ANAF ar trebui să lucreze nu numai într-o anumită direcție. Sunt și alte trusturi media care au scadențe demult uitate către stat, către noi toți. (…) Este o măsură discriminatorie într-o anumită direcție. Credem că măsurile de ieri nu servesc democrația și interesele media”, a spus senatorul UDMR.

Liderul grupului UNPR din Senat, Haralambie Vochițoiu, a subliniat că, alături de colegii săi, „apără dreptul la exprimare”. „Precedentul s-a creat atunci când OTV a fost închis. Sigur, o parte a populației a reacționat. Și dacă nici de data aceasta nu vom lua o poziție, vor urma alții și alții și uităm că mii de români au murit pentru acest drept la exprimare. N-o să cerem niciodată încălcarea legilor românești în ceea ce privește încasarea de taxe și impozite. (…) Dar dreptul la exprimare UNPR îl va apăra întotdeauna. Nu poate exista progres în România fără presă liberă”, a afirmat Vochițoiu, în plen.

Senatorul ALDE Daniel Barbu a apreciat că „victima unei acțiuni violente a statului a fost libertatea de exprimare”.

La rândul său, senatorul liberal Marius Obreja a subliniat că „PNL sprijină acțiunile instituțiilor statului, în spiritul legii”.

„PNL sprijină acțiunile instituțiilor statului de la cap la coadă, în spiritul legii. PNL nu poate să fie de acord cu momentele sau acțiunile în care instituțiile își depășesc atribuțiunile sau intră într-o zonă a abuzului. Ce s-a întâmplat la Antena 3 se va lămuri. Statul poate să acționeze calm și cumpătat pentru aplicarea legii. (…) Media trebuie tratată așa cum ne spune Constituția cu cumpătare și evitând suprimarea oricărei publicații”, a adăugat Obreja.

În cursul zilei de luni, „Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București, în calitate de organ de valorificare împuternicit conform prevederilor OG nr. 14/2007, ca reprezentant al statului român — proprietar al imobilelor ce au fost confiscate și trecute în proprietatea privată a statului, libere de orice sarcini, în baza unei sentințe judecătorești, a notificat, în scopul evacuării, persoanele juridice care ocupau imobilele anterior menționate”, se preciza într-un comunicat al ANAF. Termenul pe care îl au la dispoziție persoanele notificate este de 5 zile lucrătoare de la data notificării, se menționa în comunicat.