Proiectul vizând restructurarea sau reorganizarea unor companii de stat, ce presupune concedieri colective până în 2018, nu a fost prezentat Guvernului şi nu este susţinut de acesta, premierul Victor Ponta cerându-i ministrului Economiei, Varujan Vosganian, să-l retragă de pe site-ul instituţiei şi să clarifice acest subiect, precum şi să identifice persoanele care au avansat un asemenea document fără aprobarea Executivului, informează joi Biroul de presă al Executivului.

„În legătură cu informaţiile apărute în presă referitoare la un aşa-zis program de disponibilizări în 16 companii de stat din energie, Biroul de presă al Guvernului este în măsură să facă următoarele precizări: Guvernul României nu a discutat şi nu a aprobat un astfel de proiect. (…) Singurul proiect susţinut de Guvern este unul referitor la prelungirea unor termene prevăzute în OUG 116/21.12.2006”, se arată în comunicatul Executivului.

Proiectul afişat pe site-ul Ministerului Economiei nu a fost prezentat Guvernului şi nu este susţinut de acesta, precizează sursa citată.

Un proiect de ordonanţă de urgenţă ce prevedea că 15 societăţi din domeniul energetic vor aplica programe de restructurare/reorganizare ce vor presupune concedieri colective până în 2018 salariaţii disponibilizaţi urmând să beneficieze de măsuri de protecţie socială a fost publicat miercuri pe site-ul Ministerului Economiei.

Vosganian a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că Executivul nu are în vedere demararea unui proces de disponibilizări, ci va prelungi o formă de protecţie socială prevăzută de o ordonanţă de urgenţă adoptată în 2006 şi care a expirat în 2012.

„OUG de care vorbim este de fapt o prelungire a unor termene care s-au dat prin OUG 116/2006 şi care a fost actualizată în mai multe rânduri, inclusiv prin OUG 85 din 30 iunie 2009. În mare, textul ordonanţei este acelaşi, şi anume are în vedere că eforturile de restructurare, în situaţia în care vor duce la concedieri colective, salariaţii respectivi să beneficieze de o formulă de protecţie, care să aibă în vedere fie plăţi compensatorii, fie indemnizaţie de şomaj”, a declarat Vosganian, după şedinţa de Guvern.

El a arătat că OUG 85/2009 a expirat la 31 decembrie 2012 şi, ‘la solicitarea partenerilor sociali’, acest termen urma să fie prelungit până în 2018.