Sosiţi de pe Vechiul Continent, mai mult de 300 de poliţişti europeni au fost desfăşuraţi la Kabul pentru a-i învăţa elementele de bază ale statului de drept pe ofiţerii de poliţie afgani.

La Kabul, misiunea de poliţie a Uniunii Europene (EUPOL) este un actor modest şi discret comparativ cu aparatul imens desfăşurat de NATO sub conducerea Statelor Unite.

EUPOL a fost lansată în 2007 de către UE cu scopul de a pregăti profesional poliţia afgană pentru a evolua spre misiuni civile, nu militare.

Un colegiu de poliţie, unde sunt pregătiţi 4.400 de ofiţeri, a fost deschis în 2010 la periferia Kabulului. Ofiţeri de poliţie europeni cu experienţă (cu vârsta medie de 50 de ani) îi învaţă pe poliţiştii afgani metodele necesare în anchetele penale, importanţa de a colabora cu justiţia şi respectarea drepturilor persoanelor suspectate.

Sarcina formatorilor este imensă deoarece „implică schimbarea mentalităţii poliţiei”, considerată de populaţie ca fiind coruptă, politizată şi vinovată de abuzuri, şi care se află în prima linie în faţă atacurilor insurgenţilor. Peste 1.500 de poliţişti au fost ucişi de la începutul anului, număr superior membrilor armatei afgane omorâţi de rebeli.

La Kabul, EUPOL participă de asemenea la organizarea unei „centuri de fier”, o reţea de 25 de baraje destinate protejării capitalei de atacuri.

Oficialii afgani de poliţie doresc ca membrii comunităţii internaţionale să-şi menţină asistenţă tehnică şi după retragerea forţelor combatante ale NATO, prevăzută pentru sfârşitul anului 2014. Ei au solicitat, de asemenea, sprijin material crescut pentru a face faţă lipsei de arme de precizie, de aparate radio şi calculatoare.

Decizia prelungirii misiunii EUPOL în Afganistan şi după 2014 va fi luată la Bruxelles la sfârşitul anului 2013.

Sursa: Agerpres.