Premierul Victor Ponta s-a declarat deranjat miercuri de salariul directorului general al Poştei Române, considerând că este mult prea mare şi a sugerat necesitatea aplicării modelului polonez, potrivit căruia remuneraţia conducerii corporatiste nu poate fi mai mare de şase ori decât salariul mediu din ramură.

„M-a deranjat foarte tare să văd că la Poşta Română directorul general are în continuare salarii de genul celor pe care le-am criticat. Am discutat cu ministrul Dan Nica. Directorul general are un salariu stabilit în baza Ordonanţei 109/2011 a Guvernului Boc privind guvernanţa corporatistă şi, de altfel, cam aceleaşi salarii le au şi directorul general de la TAROM, de la CFR Infrastructură, de la toate societăţile unde punem manageri privaţi. Sigur că nu poţi să-l plăteşti cu un salariu ca la stat şi să ceri performanţă ca în privat, dar diferenţele sunt mult prea mari şi mai ales când vorbim de companii în care oamenii suferă reduceri de salarii, iar conducerea are salarii mult prea mar”, a spus Ponta, la începutul şedinţei de guvern.

Directorul general de la Poşta Română are un salariu stabilit în baza ordonanţei 109 pe 2011 a Guvernului Boc privind guvernanţa corporatistă şi, de altfel, cam aceleaşi salarii le au şi directorii generali de la Tarom, CFR Infrastructură, de la toate instituţiile unde punem manageri privaţi.

Salariul directorului general al Poştei Române poate ajunge până la 11.000 de euro pe lună.

Premierul a venit şi cu o soluţie pentru a elimina diferenţele foarte mari între salariile din sistemul bugetar. „Cred că modelul aplicat în Polonia, unde salariile în guvernanţa corporatistă nu pot fi de şase ori mai mari decât salariul mediu din ramură, poate fi aplicat şi în România. Asta este media poloneză. Cred că asta reprezintă o soluţie mult mai corectă şi dacă va fi cazul, prin ordonanţă vom adopta acest lucru. Cred că sunt foarte multe lucruri anormale pe care le-am moştenit de la faimoasa lege de salarizare unitară care nu s-a aplicat niciodată şi care a creat cele mai mari diferenţe în sistemul bugetar. Cred că avem obligaţia în perioada aceasta să îndreptăm lucrurile”, a mai completat Victor Ponta.