Premierul Victor Ponta a declarat joi că afirmațiile președintelui Traian Băsescu referitoare la un judectăro sunt “cel mai grav act” de împiedicare a independenţei justiţiei din ultimii 25 de ani.

S-a certat cu magistraţii de la CSM. Dacă vorbim de împiedicarea independenţei justiţiei, cred că este cel mai grav act pe care l-am văzut vreodată din partea unui oficial român, în ultimii 25 de ani. După aceea s-a certat cu pensionarii; după aceea, cu dumneavoastră, cu jurnaliştii, nu? Că articolul 276, dumneavoastră afectaţi independenţa justiţiei. După aceea, foarte grav, ne-a spus câţi bani trebuie să dăm pe o operă de artă, pe care în acest moment o negociem. Vreau să înţelegeţi foarte bine, este o negociere aprobată deja în Guvern, în desfăşurare, şi sigur, la o negociere ideea este să obţii un preţ cât mai bun. Domnul Băsescu ne-a zis la televizor căţi bani trebuie să dăm. Nu mai ştiu ce mai negociem de mâine, dacă ne-a zis domnia sa căţi bani trebuie să dăm. După care s-a mai răfuit şi cu muncitorii de la Lukoil şi cu celalţi”, a spus Ponta.

Premierul a subliniat că “acest gen de declaraţii făcute pripit, intempestiv şi oarecum la nervi sau la tulburare nu sunt benefice niciunuia din domeniile vizate, fie că este vorba de justiţie, fie că este vorba de activitatea guvernamentală, fie că este vorba de energie, care este un sector esenţial, strategic al României”.

Eu vreau să fac o singură precizare: din punctul de vedere al Guvernului României, toate companiile trebuie să respecte legea. Oricine nu respectă legea, oricine evazionează bugetul de stat evident că trebuie să plătească şi vom lua toate deciziile necesare pentru a salva locuri de muncă şi pentru a avea încasările legale la buget. Însă asemenea lucruri se discută în mod serios, deciziile se iau pe baza unei analize făcută de specialişti, nu la nervi, nu la tulburare şi nu în scop politic sau electoral. Vă garantez că Guvernul are toate aceste probleme – care ţin de guvern, sigur că da – în analiză, alături de celelalte instituţii ale statului, am discutat deja cu celelalte instituţii care au atribuţii privind securitatea naţională, privind securitatea energetică a României, şi că asemenea declaraţii tulburate, la televizor, nu pot decât să facă rău”, a mai spus primul-ministru.

Întrebat dacă Guvernul ia în calcul şi o variantă prin care să preia rafinăria Petrotel, Victor Pontaa răspuns: “Avem analize făcute de toate instituţiile statului care privesc securitatea energetică a României, salvarea locurilor de muncă şi că, în acest context, declaraţiile publice făcute la tulburare, la nervi, în stare precară, nu ne ajută cu absolut nimic. Din cunoştinţele mele, din cele 28 de ţări membre ale Uniunii Europene singura ţară care a trecut la naţionalizări este Ungaria. Ştiu că domnul Băsescu s-a văzut cu domnul Orban recent, nu ştiu dacă i-a venit această idee. România şi Guvernul României va lua toate măsurile necesare – şi nu doresc să detaliez în acest moment şi sunt convins că înţelegeţi de ce – pentru a-şi asigura securitatea energetică şi interesele sale strategice”.