Decizia finală privind proiectul minier aurifer de la Roşia Montană aparţine Parlamentului, iar după 15 ani de amânări, Guvernul şi-a făcut datoria pe acest subiect, a afirmat, miercuri, în deschiderea şedinţei de Guvern, premierul Victor Ponta.

„Referitor la proiectul Roşia Montană, vreau să spun foarte clar că, din 1999, deci de 15 ani, acesta stătea prin Guvernul României, prin diverse sertare. Cred în continuare că decizia corectă era să lăsăm Parlamentul şi opinia publică să aibă o dezbatere şi să ia o decizie pe acest proiect. Eu cred că noi ne-am făcut datoria, în primul şi primul rând de a prezenta, în sfârşit, opiniei publice toate datele (…) Decizia aparţine Parlamentului şi cred că Guvernul, în sfârşit, a făcut ceea ce trebuia şi anume a prezentat toate datele (…)”, a spus Ponta.

Şeful Executivului a menţionat, totodată, că toate informaţiile referitoare la acest subiect vor fi prezentate joi, 12 septembrie, de ministrul Marilor Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, într-o conferinţă de presă.

„În acest sens, domnul Şova va face mâine o conferinţă de presă cu toate documentele de la Economie, de la ANRM. Nu era un mare secret, dar nu le-a pus nimeni, în 15 ani, cap la cap, să le aranjeze şi să le explice. Cum s-a dat licenţa de exploatare, care sunt obligaţiile statului român, câţi bani a cheltuit firma respectivă şi care sunt consecinţele negative ale faptului că nu vom avea, eventual, acest proiect. Vreau să spun că am tot respectul pentru toţi oamenii care protestează paşnic, dar, în acelaşi timp, am o responsabilitate împreună cu dvs. pentru toată ţara, faţă de cei care nu protestează. Deciziile pe care le luăm trebuie să ia în considerare 20 de milioane de oameni şi responsabilitatea este a noastră”, a precizat Victor Ponta.

Guvernul României a adoptat, în data de 27 august 2013, proiectul de lege referitor la Roşia Montană.

În data de 9 septembrie, senatorii Comisiei juridice au dat aviz negativ, în unanimitate, la proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere de la Roşia Montană, care va fi dezbătut în procedură de urgenţă.

Proiectul de lege prevede aprobarea unui acord în baza căruia acţionarul majoritar al proiectul minier aurifer, Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al companiei. Participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă, astfel, la 25%. Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4% în cazul celorlalte proiecte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură.

De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să  asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană.

Textul adoptat de Guvern mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit, dar şi mandatarea unor entităţi publice să aducă la îndeplinire unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană.