Poliţele RCA s-ar putea scumpi semnificativ odată cu intrarea în vigoare a unei norme care obligă companiile de asigurări să stabilească tarife prin care să-şi acopere integral costurile, dar şi marja de profit.

Companiile de asigurări au scumpit de la an la an poliţele de răspundere civilă auto (RCA) pentru a-şi putea acoperi daunele, dar pentru a înregistra şi o marjă de profit. Acum, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a elaborat un proiect de modificare a normelor care ar putea duce la o creştere semnificativă a tarifelor la asigurările RCA. Mai exact, asigurătorii vor fi obligaţi să stabilească tarifele poliţelor RCA astfel încât valoarea primelor subscrise pe întreg anul să acopere cheltuielile cu daunele, costurile de emitere şi de administrare a poliţelor, dar şi marja de profit.

În condiţiile în care, la jumătatea acestui an, rata combinată – ponderea cheltuielilor cu daunele plus cele operaţionale în totalul primelor subscrise – era de 142%, tarifele la poliţele RCA ar putea creşte cu peste 40% odată cu intrarea în vigoare a noilor norme.