Piaţa imobiliară românească rămâne extrem de dependentă de creditele bancare ca urmare a slabei dezvoltări a pieţei de capital, spre deosebire de celelalte ţări din Europa, unde există tendinţa de creştere a ponderii finanţărilor în acest domeniu din surse non-bancare, potrivit unei analize a DTZ.

„Deşi în Europa există tendinţa de a creşte ponderea finanţărilor în real estate din surse non-bancare, cum ar fi de exemplu emisiunea de acţiuni sau obligaţiuni corporative, România este încă extrem de dependentă de creditele bancare din cauza unei slabe dezvoltări a pieţei de capital. Din acest motiv, fondurile de investiţii ce deţin proprietăţi în România şi care în general apelează la atragerea de resurse de pe piaţa de capital, din păcate fac acest lucru pe alte burse şi nu la Bucureşti (vezi NEPI, Immofinanz etc.)”, a declarat într-un comunicat Marius Grigorică, senior business analyst DTZ Echinox.

Astfel, deficitul net de finanţare în Europa s-a diminuat în ultimele 6 luni cu 42%, de la 86 miliarde de dolari la 50 miliarde de dolari, ca urmare a reducerii gradului de îndatorare şi a finanţărilor din surse non-bancare.

Comparativ cu anul trecut se remarcă o reducere a gradului de îndatorare pe majoritatea pieţelor importante din Europa, situaţie care contribuie la relaxarea creditelor de refinanţare.