Parlamentul grec a adoptat, în noaptea de duminică spre luni, bugetul pe 2013, prevăzând economii de 9,4 miliarde de euro, cerute de UE şi FMI.

După o manifestaţie antiausteritate la care au participat puţine persoane, duminică seara, în faţa Parlamentului, convocată de sindicate, 167 de deputaţi greci din totalul de 300 au votat în favoarea bugetului, după o dezbatere aprinsă.

Dilema cu care s-au confruntat a fost aceeaşi ca la începutul crizei datoriilor, în 2010: să accepte nouă miliarde de euro de economii în 2013 şi un al şaselea an consecutiv de recesiune, sau să rişte să plaseze ţara asfixiată în faliment într-un timp relativ scurt.

Bugetul a obţinut 167 de voturi din cele 168 pe care putea conta, din partea a trei partide care susţin coaliţia aflată la putere, Noua Democraţie (dreapta), Pasok (socialişti) şi Dimar (stânga democratică).

Alţi 128 de deputaţi ai partidelor de opoziţie au votat împotrivă şi patru s-au abţinut din totalul de 299 prezenţi (din cei 300), potrivit numărătorii oficiale.

Înainte de a se decide orice plată către Grecia, zona euro aşteaptă mai întâi raportul troikăi (UE, BCE şi FMI), care se referă atât la noile măsuri de economisire adoptate de Grecia, cât şi la traiectoria datoriei sale care explodează, îndepărtându-se astfel de obiectivul de 120 de la sută din PIB până în 2020.