Președintele Barack Obama i-a nominalizat luni pe fostul senator republican Chuck Hagel la șefia Pentagonului și pe consilierul său John Brennan pentru funcția de director al CIA, relatează CNN.

Drumul până la confirmare este însă plin de obstacole, notează CNN.

„Chuck Hagel este liderul pe care trupele noastre îl merită”, a spus președintele, numindu-l „un patriot” care a luptat alături de fratele său în Vietnam. Hagel încă „poartă cicatricele” bătăliilor „pe care le-a dus în numele nostru”, a precizat Obama.

Hagel s-a declarat „onorat” de încrederea acordată și conștient de responsabilitățile funcției.

Totodată, Obama a anunțat nominalizarea consilierului său pe probleme de contraterorism John Brennan pentru funcția de director al CIA.

Barack Obama a subliniat că nominalizarea lui Hagel, fost senator republican, „reprezintă tradiția bipartizană de care avem nevoie în Washington”.

Hagel este favorabil negocierilor cu Iranul și sprijină impunerea de noi sancțiuni Teheranului. Fostul senator republican a sprijinit demararea negocierilor dintre Israel și Hamas. A insistat însă ca Hamas să pună capăt acțiunilor teroriste și să accepte dreptul statului Israel de a exista.

În iunie 2007, împreună cu alți senatori, Hagel a semnat o rezoluție privind soluția a două state pentru a pune capăt conflictului israeliano-palestinian.

Fost senator de Nebraska a criticat politica americană în Afganistan. Dacă va deveni secretarul apărării, Hagel va avea sarcina dificilă de a încheia războiul din această țară.

Nemulțumirile față de nominalizarea sa au legătură nu numai cu politicile susținute de el, ci și cu unele idei exprimate în trecut.

În 1998, Chuck Hagel s-a opus ca James Hormel, homosexual declarat, să fie numit ambasador, iar într-un interviu din 2007 a declarat că lobby-ul evreiesc îi intimidează pe congressmani. 14 ani mai târziu și-a cerut scuze pentru remarcile făcute la adresa lui Hormel.

Opoziția sa puternică față de războiul din Irak, declanșat de George W. Bush, a dus la o ruptură între Hagel și nucleul dur republican.

Pe de altă parte, opoziția față de creșterea numărului de trupe din Afganistan, în 2009, a dus la tensiuni între fostul senator și președintele care îl nominalizează acum.

John Brennan, 58 de ani, înainte de a fi consilierul președintelui, Brennan, a lucrat timp de 25 de ani în cadrul CIA.

A fost pentru scurt timp directorul Centrului Național pentru Contraterorism în timpul Administrației George W. Bush.

În prezent, CIA este condusă de Mike Morell, după demisia de anul trecut a lui David Petraeus, în urma dezvăluirilor privind o relație extraconjugală cu biografa sa, Paula Broadwell.