Barack Obama şi-a exprimat dorinţa, luni, ca agenţiile de informaţii să nu-şi confunde capacităţile de supraveghere cu acţiunile, în plină criză cu ţări europene vizate de spionajul american.

Obama a refuzat, în schimb, să îşi exprime părerea despre o presupusă supraveghere a telefonului mobil al cancelarului german Angela Merkel.

„Le dăm instrucţiuni”, a spus preşedintele Statelor Unite despre Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA), specializată în interceptări electronice.

„Dar, în ultimii ani, am observat o dezvoltare şi extindere a capacităţilor lor”, a adăugat Obama, capacităţi a căror amploare a fost relevată în urma dezvăluirilor fostului analist din cadrul serviciilor americane de informaţii Edward Snowden, inculpat şi fugar.

„Acesta este motivul pentru care am lansat o reexaminare (a acestor operaţiuni), pentru a mă asigura că sunt capabili să nu devină ceea ce este necesar să facă”, a mai spus preşedintele.

Obama a refuzat să vorbească despre problema spionării comunicaţiilor lui Merkel, invocând motive de securitate naţională.

După ce săptămânalul Der Spiegel a lansat aceste acuzaţii, provocând un şoc în rândul opiniei publice germane şi cereri de explicaţii din partea Berlinului, Casa Albă a afirmat că Statele Unite nu spionează şi nu vor spiona comunicaţiile lui Merkel, o formulare ambiguă, care lasă deschisă posibilitatea ca asemenea operaţiuni să fi avut loc în trecut.