Preşedintele american Barack Obama a declarat că Statele Unite trebuie să depună mai multe eforturi pentru a-şi apăra copiii, după atacul de vineri, de la o şcoală din Newtown, Connecticut, relatează BBC News.

Obama a luat cuvântul la o ceremonie deschisă tuturor religiilor, organizată în memoria victimelor masacrului. El a declarat că îşi va folosi prerogativele pentru a evita o repetare a unei astfel de tragedii.

„Am venit pentru a oferi dragostea şi rugăciunile unei naţiuni”, a declarat Obama în discurs. „Nu sunteţi singuri în durerea voastră. În toată ţara noastră am plâns alături de voi”, a adugat el.

Liderul de la Casa Albă a repetat un apel la modificarea regimului armelor. „Nu mai putem tolera astfel de lucruri”, a subliniat Obama. „Trebuie să se termine cu astfel de tragedii şi pentru a sfârşi cu ele trebuie să ne schimbăm noi”, a adăugat el.

Faptul că o astfel de tragedie are cauze complexe „nu poate fi o scuză pentru a nu acţiona”, din punctul de vedere al preşedintelui american.

Înainte de slujbă, Obama s-a întâlnit cu rudele victimelor şi cu membrii echipelor de urgenţă care au intervenit la faţa locului.

Vineri, Adam Lanza, un tânăr de 20 de ani, a pătruns înarmat într-o şcoală şi a ucis 26 de oameni, după care şi-a luat propria viaţă. 20 dintre victime erau copii, cu vârste cuprinse între şase şi şapte ani. Înainte de acest masacru, el şi-a ucis mama, împuşcând-o de patru ori în cap.

Deocamdată nu se ştie ce a dus la gestul tânărului. Însă, potrivit primelor informaţii, el suferea de o formă de autism. În plus, mama sa ar fi fost destul de rigidă în ceea ce priveşte educaţia sa.