Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a participat miercuri, la Senat, la lucrările Comisiei pentru agricultură.

Modificarea ordonanţei 8/2013 privind completarea Codului Fiscal, în sensul impunerii unei noi scheme de impozitare a veniturilor agricole, va permite o scădere substanţială a sumelor aferente valorificării producţiei pe hectar, a declarat, miercuri, la Parlament, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Potrivit acestuia, o preocupare aparte a autorităţilor este aceea ca zona de auto-consum să rămână neimpozitată.

„Ca ministru al Agriculturii, preocuparea mea a fost să mă asigur că zona de auto-consum nu este impozitată prin această ordonanţă de urgenţă, pentru că eu nu sunt doar ministru al Agriculturii, dar şi al Dezvoltării Rurale şi ştiu foarte bine realităţile din mediul rural. Cred că am reuşit acest lucru, chiar dacă unele suprafeţe sau categorii sunt chiar mai mult decât necesare, adică produc mai mult decât se consumă în familia proprie. A doua preocupare a fost ca prin schimbarea modalităţii de impozitare să nu creăm dificultăţi în agricultură. Tabelele comparative ne arată foarte clar că cine plătea înainte un impozit de 2% din valorificarea producţiei, comparativ cu modalitatea nouă de calcul a impozitului se observă o scădere substanţială. Dacă înainte, la cereale 2% însemna în jur de 214 lei raportat la hectar, pe noua schemă avem o valoare de 98 lei raportat la hectar. În acest fel cred că reuşim să creăm o degrevare a sarcinii fiscale pe care o are fiecare persoană fizică şi oferim un mediu competitiv în agricultură”, a explicat ministrul Agriculturii.

De asemenea, Daniel Constantin a precizat că, după adoptarea modificărilor la Codul Fiscal, ministerul va propune un set de măsuri care să protejeze producătorii – persoane fizice şi să îi motiveze să îşi desfacă produsele pe piaţă.

„E un angajament luat zilele trecute, vrem să venim, după schimbarea modalităţii de impozitare, cu măsuri complementare. Sunt două elemente care ar putea să îmbunătăţească foarte mult activitatea din agricultură, dacă vom reuşi să le clarificăm cât mai curând. Cred că trebuie să ne uităm mai mult la cei care vor intra în această bază de impozitare şi mă refer la acele persoane care au uşor peste auto-consum, peste două hectare, dar care nu produc suficient pentru a intra pe piaţă şi a fi competitivi. Cred că trebuie să ne uităm, şi este o măsură deja lansată, să găsim din fonduri europene o modalitate de a finanţa aceşti oameni, cu proiecte pe care le punem la dispoziţie, în mod gratuit, persoanelor fizice care doresc să se dezvolte, astfel încât să producă pentru piaţă. Desfacerea produselor este un alt aspect pe care îl avem în vedere. (…) Ne vom preocupa ca aceia care intră în baza lărgită de impozitare să aibă desfacerea asigurată”, a mai spus ministrul.