Navele de supraveghere chineze au pătruns luni dimineaţă în zona considerată de Japonia ca fiind apele sale teritoriale, în largul insulelor disputate din Marea Chinei de Est, a anunţat paza de coastă niponă.

Intrarea acestor vapoare în apele insulelor Senkaku, administrate de Tokyo dar revendicate de Beijing sub numele de Diaoyu, are loc la o zi de la o decizie chineză de a „respinge” o ceremonie de aniversare a relaţiilor dintre China şi Japonia, pe fondul tensiunilor puternice dintre cele două ţări.

Săptămâna trecută, nu mai puţin de 13 nave guvernamentale chineze au navigat timp de cel puţin patru zile în apropierea insulelor Senkaku.

Tensiunea a crescut de la începutul lui septembrie şi de la decizia japoneză de a naţionaliza cele cinci insule nelocuite, a căror platformă continentală ar putea ascunde hidrocarburi.

Manifestaţii antijaponeze au reunit zeci de mii de persoane în China timp de mai multe zile, la jumătatea lui septembrie.

Relaţiile complexe dintre cele două principale puteri economice ale Asiei rămân marcate de ocuparea unei părţi a Chinei de către trupele imperiale japoneze din 1931 până în 1945.