Misiunea Uniunii Europene de instruire a forţelor armate din Mali (EUTM Mali) a început marţi, 2 aprilie, după ce proiectul a fost accelarat din cauza situaţiei de securitate din această ţară, a declarat Michael Mann, purtător de cuvânt al Înaltului reprezentant UE pentru afaceri externe şi politica de securitate Catherine Ashton.

„Activitatea de instruire a început. După cum ştiţi, sunt în jur 200-250 de instructori în ţară care instruiesc diferite batalioane ale forţelor armate maliene şi există şi un personal de susţinere”, a adăugat Michael Mann.

El a reamintit că proiectul a fost accelerat din cauza situaţiei de securitate din Mali şi că va continua în următoarele luni cu instructori dintr-un număr de state UE. „Cred că în total, la toate faţetele acestei misiuni, nu numai în ceea ce priveşte instructorii ci şi protecţia forţei şi personalul de sprijin, contribuie în total 22 de ţări UE”, a mai spus Mann.

Conform unei informaţii postate pe site-ul misiunii, până în prezent au sosit la Koulikoro, oraş aflat la 59 km nord-est de Bamako în care se află un centru de instrucţie militară, o sută de instructori din şapte ţări, respectiv Franţa (48), Marea Britanie (21), Suedia (12), Finlanda (10), Irlanda (6), Lituania (2) şi Luxemburg (1).