Ministrul sud-coreean al Apărării a anunţat miercuri că dispune de un plan de urgenţă ce prevede o posibilă recurgere la forţă, cu scopul garantării securităţii cetăţenilor sud-coreeni ce muncesc în complexul industrial Kaesong, pe teritoriul nord-coreean, închis de Phenian.

„Am pregătit un plan de urgenţă, inclusiv o posibilă acţiune militară, în cazul unei situaţii grave”, a declarat Kim Kwan-jin într-o reuniune a deputaţilor din cadrul partidului conservator, majoritar.

Coreea de Nord a împiedicat miercuri dimineaţă accesul muncitorilor sud-coreeni la centrul industrial Kaesong, simbolul cooperării între cele două ţări, dar a indicat că sud-coreenii care se află pe teritoriul centrului ar putea să plece.

Potrivit autorităţilor de la Seul, doar nouă sud-coreeni, din cei 861 prezenţi în interior, au putut să plece înainte de orele amiezii (după ora locală).

Mulţi au ales să rămână în cadrul complexului pentru a asigura buna funcţionare a societăţilor pentru care lucrează, a precizat Ministerul sud-coreean al Unificării, însărcinat cu relaţiile dintre cele două ţări.

La Kaesong, deschis în 2004, lucrează 53.000 de nord-coreeni încadraţi în 120 de întreprinderi sud-coreene, în principal în sectorul industriei prelucrătoare (îmbrăcăminte, încălţăminte, ceasuri, ustensile de bucătărie). Centrul include de asemenea mai multe sute de angajaţi sud-coreeni.

Închiderea Kaesong, o premieră după 2009 – situl a fost închis pentru o singură zi – intervine în contextul escaladării tensiunilor în Peninsula Coreea.

În acelaşi timp, după cum informează miercuri media de la Seul, armatele SUA şi Coreii de Sud au creat o structură specială, care ar urma să preia controlul asupra instalaţiilor nucleare din Coreea de Nord, în cazul unor circumstanţe de urgenţă, potrivit Yonhap. O astfel de acţiune va fi întreprinsă în cazul în care regimul nord-coreean ar pierde controlul asupra acestor facilităţi.