Războiul dintre Partidul Mișcarea Populară și Partidul Democrat Liberal s-a întețit în ultimele zile. Dupa Vasile Blaga sau Sulfina Barbu, ținta celor de la PMP este acum Cătălin Predoiu, candidatul cu cele mai mari șanse de a fi desemnat prezidențiabilul PDL pentru alegerile din 2014.

Într-un interviu acordat miercuri pentru evz.ro, vicepreședintele Partidului Mișcarea Populară, Teodor Baconschi, a declarat despre Predoiu că “este candidat la funcția de candidat”, dar și că el “nu trebuie să fie poliţa de asigurare politică a lui Vasile Blaga”.

Dacă domnia sa se conecta cu domnul Traian Băsescu şi forţele de dreapta renovatoare, putea fi un om politic perfect valabil. Dacă va fi folosit la vitrină, cum am fost şi noi folosiţi, la vitrină…”, a adăugat Teodor Baconschi, referitor la Predoiu.

O zi mai târziu, a venit și rândul altui vicepreședinte al PDL, Adrian Papahagi, să îl atace pe fostul ministru al Justiției.

Într-o postare pe contul său de Facebook, Papahagi îl acuză pe actualul prim-ministru al guvernului alternativă al PDL că “nu este nici măcar liderul propriului partid, în care a intrat prea sus și prea abrupt”, fapt care nu este pe placul tuturor democra-liberalilor, deoarece Predoiu “nu a fost niciodată validat electoral”.

Lipsa susținerii lui Traian Băsescu înseamnă un “handicap de cel puțin 10%”, iar lipsa susținerii celorlate forțe de dreapta “înseamnă încă un handicap de 10%”, susține Papahagi într-o analiză a motivelor pentru care Cătălin Predoiu nu poate fi candidatul dreptei la prezidențiale.

Potrivit acestuia, Predoiu va lua aproximativ 5% la prezidențiale, “fiindcă, probabil, nu va fi susținut nici măcar de toți colegii din PDL, cărora le-a fost impus în câteva luni ca prim-vicepreședinte, prim-ministru din umbră și candidat la prezidențiale (3 în 1!). Mulți dintre ei ar prefera un pedelist adevărat, ca Emil Boc, Gheorghe Falcă sau Elena Udrea. Asta înseamnă încă un handicap de circa 5%”, a adăugat vicepreședintele PMP.

Atacurile celor doi vicepreședinți ai PMP au venit în contextul în care, de la apariția partidului și până în prezent, nu au reușit să își construiască o identitate aparte pe scena politică.

Deși mai multe persoane au migrat spre PMP dinspre PDL, democrat-liberalii au înregistrat o creștere în sondaje și se apropie de un scor de 20%, în timp ce Mișcarea Populară, nici măcar printr-o fuziune cu Forța Civică, nu pare a depăși pragul de 5% în sondaje.

În plus, președintele PDL, Vasile Blaga, a preferat să fie partenerul lui Cătălin Predoiu, nu al președintelui Traian Băsescu.

Săptămâna trecută, președintele Traian Băsescu a declarat despre Predoiu că ar fi un apropiat al USL și că l-ar fi rugat să discute cu premierul Ponta să îl păstreze în Guvern, acuze infimate însă de fostul ministru al Justiției.