Excelenţa Sa Domnul Ambasador Shohrat Jumayev a participat ieri, 29 mai, la o întâlnire cu conducerea Grupului Parlamentar de Prietenie cu Republica Turkmenistan, reprezentată de deputatul PNL Mircea Roşca (Preşedintele Grupului), deputatul PSD Sorin-Avram Iacoban (Vicepreşedintele grupului), deputatul PNL Paul Dumbrăvanu (Secretarul grupului) şi de deputatul PNL Virgil Guran.

În cadrul discuţiilor avute cu oficialul turkmen, parlamentarii USL au solicitat, în numele companiilor autohtone, un sprijin pentru a iniţia parteneriate de afaceri în Turkmenistan. „Excelenţa Sa Domnul Ambasador ne-a vorbit de planurile de reconstrucţie a ţării domniei sale. A fost interesant să aflăm că, în prezent, în Turkmenistan, se desfăşoară investiţii în valoare de 45 de miliarde de dolari care includ lucrări la 2.000 de obiective precum spitale, şcoli sau drumuri. Este, cu siguranţă, o oportunitate pentru multe companii româneşti să afle mai multe despre cum pot participa la licitaţiile organizate de statul turkmen, cu atât mai mult cu cât avem firme specializate în extracţia petrolieră şi în construcţia de utilaj petrolier”, a declarat deputatul PNL de Prahova Mircea Roşca.

Mircea Rosca

Preşedintele Grupului de Prietenie a obţinut o promisiune din partea oficialului străin. „Am primit asigurări că există deschidere pentru a se organiza o delegaţie formată din companii româneşti care să discute direct cu factori de decizie din Turkmenistan, iar Camera de Comerţ ne va asigura asistenţă în a obţine toate informaţiile necesare. Potrivit legislaţiei în vigoare acolo, companiile străine trebuie să aibă 70% din angajaţi din rândul localnicilor şi discutăm de contracte ferme de sute de milioane de dolari. Domnul ambasador ne-a confirmat că reputaţia specialiştilor români este una foarte bună, iar preţurile pe care le putem noi oferi vor face faţă concurenţei internaţionale”, a mai spus Mircea Roşca.

De cealaltă parte, ambasadorul ţării din Asia Centrală a solicitat sprijinul parlamentarilor USL pentru a organiza un târg al universităţilor româneşti. „Populaţia turkmenă s-a întărit financiar în ultimii ani şi îşi doreşte să aibă posibilitatea de a trimite tineri la studiu în străinătate, în România. Ştim despre univesităţile foarte bune din ţara dumneavoastră, dar, înainte de a lua o decizie, părinţii caută informaţii despre condiţiile de admitere, despre taxe, despre modalităţile de cazare. Foarte util ar fi un târg la care să participe cele mai importante universităţi din România şi crearea unei baze de informaţii actualizate despre oferta educaţională. În prezent, pentru că nu au la dispoziţie foarte multe date despre şcoli din afară, majoritatea tinerilor noştri studiază la Moscova, un oraş în care viaţa este extrem de scumpă”, a explicat Excelenţa Sa Domnul Ambasador Shohrat Jumayev.

Parlamentarii USL i-au propus oficialului turkmen ca, la viitoarea întâlnire, să înainteze o propunere pentru un calendar al activităţilor discutate, inclusiv o planificare concretă pentru târgul educaţional la care să participe instituţii precum Universitatea de Petrol – Gaze din Ploieşti, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi sau Universitatea Politehnică din Bucureşti.