Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, participă miercuri la reuniunea extraordinară a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care se va desfăşura la Bruxelles.

Potrivit unui comunicat al MAE, reuniunea a fost convocată în regim de urgenţă de Înaltul Reprezentant pentru politica externă şi de securitate al UE, Catherine Ashton, ca urmare a recentelor evoluţii din Egipt.

Cu această ocazie, miniştrii vor analiza situaţia din teren şi perspectivele crizei egiptene.

Dezbaterile se vor concentra asupra modalităţilor în care Uniunea Europeană poate contribui la determinarea părţilor de a identifica o soluţie politică şi la detensionarea situaţiei.

Recent, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au evocat posibilitatea ca UE să-şi „reexamineze relaţiile” cu Egipt, în cazul în care violenţele vor continua.

Săptămâna trecută, preşedintele francez Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel şi premierul britanic David Cameron au discutat telefonic pentru a cere „un mesaj european puternic” privind criza egipteană.

Una din opţiunile evocate a fost suspendarea ajutorului financiar către Cairo, în condiţiile în care UE a aprobat, la sfârşitul lui 2012, un program de 5 miliarde de euro pentru această ţară, în perioada 2012-2014, din care două miliarde de la Banca Europeană de Investiţii şi două miliarde de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

În privinţa ajutoarelor bilaterale, Danemarca a anunţat deja săptămâna trecută că-şi va suspenda ajutorul de patru milioane de euro pe an către Cairo şi a făcut apel la partenerii săi europeni să facă la fel.

La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a evocat duminică o oprire a livrărilor de arme către Egipt.

Capacitatea Uniunii de a face presiuni economice imediate asupra Egiptului este limitată, întrucât majoritatea ajutoarelor sale către ţară au fost deja oprite din cauza reformelor democratice insuficiente, comentează Reuters.

UE speră că o reducere suplimentară a ajutoarelor financiare ar putea ajuta la încetarea represiunii sângeroase a guvernului de la Cairo împotriva Fraţilor Musulmani ai lui Mohamed Morsi, în care au murit până acum circa 800 de persoane.