Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, marţi, că Delta Dunării este o prioritate a ministerului, care priveşte atât prezervarea biodiversităţii, cât şi dezvoltarea economică a zonei, printr-un proiect integrat.

“Cel mai minunat lucru de care putem să vorbim este acela că România beneficiază de un produs al biodiversităţii în Uniunea Europeană, unic, aflat sub protecţia UNESCO şi mă refer la Delta Dunării, pentru care, anul trecut, am lansat iniţiativa unui proiect integrat, fiind preocupaţi de protejarea biodiversităţii, dar şi de măsurile economico-sociale în favoarea cetăţenilor din Delta Dunării. Pot să vă spun că deja, la nivelul programului operaţional sectorial mediu, a fost depus planul integrat care să contribuie într-un mod logic şi sustenabil la luarea măsurilor de ordin economic şi social în această comunitate”, a spus Rovana Plumb, în conferinţa “Viitorul mediului”.

Delta Dunării a intrat în patrimoniul mondial al UNESCO în 1991 şi este clasificată ca rezervaţie a biosferei la nivel naţional în România. Delta Dunării are o suprafaţă totală de 3.446 kilometri pătraţi, din care pe teritoriul românesc Delta acoperă o suprafaţă de 2.540 kilometri pătraţi.

Participanţii la conferinţă discută despre despre priorităţile de mediu în 2013, proiectele speciale “Delta Văcăreşti”, “Viitorul e Azi”, “Mănâncă, Gândeşte, Economiseşte”.

De asemenea, sunt abordate subiecte privind impactul asupra mediului a proiectelor şi programelor aflate în derulare, eforturile companiilor din industria cimentului pentru protejarea mediului înconjurător, ambalajele reciclabile şi deşeurile de ambalaje, alinierea cu statele membre UE, rolul companiilor, municipalităţilor şi al cetăţenilor în colectarea selectivă.