Firma bănuită că ar fi exportat carne de cal etichetată ca fiind de vită în Grecia este o unitate mare de producţie din sudul României, în prezent verificată, iar analizele vor fi gata în câteva zile, fiind de altfel controlate toate unităţile de sacrificare şi depozitele din România, a declarat joi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

„Aseară am primit şi noi acel comunicat de presă pe care l-aţi văzut şi dumneavoastră. Pornind de la informaţiile din presă am luat legătura şi cu ambasada şi cu autoritatea veterinară de la Atena. Ne-au informat că în cursul zilei de astăzi vor introduce în sistemul rapid de alertă al Uniunii Europene. Nu avem identificate loturile la care fac referire. Din ceea ce ne-au spus în discuţiile de astăzi este vorba de o societate din România, alta decât cele două care au fost luate anterior în discuţie, o societate care a exportat de data aceasta direct în Grecia, nu prin acel intermediar pe care l-am avut în toate cazurile de până acum”, a declarat joi Constantin la finalul unei conferinţe de presă pe teme de dezvoltare rurală.

El a spus că autorităţile române vor analiza imediat ce vor avea la dispoziţie lotul la care fac referire serviciile alimentare elene.

„Deja de astăzi de dimineaţă de la ora 7 medicii veterinari au luat probe de la unitatea respectivă. În câteva zile vom vedea analizele. E vorba de o unitate mare din sudul României, care exportă vită în Grecia. Ei sunt acreditaţi şi pentru sacrificarea cailor. Au avut un singur export de carne de cal până la această dată în Grecia”, a adăugat ministrul.

El a spus că ministerul Agriculturii are deja toate informaţiile cu ieşirile din ţară pentru acea firmă şi toate loturile, aşteptând de la autorităţile elene date despre lotul respectiv, pentru a vedea dacă informaţiile se suprapun şi dacă într-adevăr carnea respectivă a plecat din România etichetată greşit.

„Dacă lucrul acesta se întâmplă, cu siguranţă vom pedepsi în conformitate cu legea, foarte dur. Este vorba până la urmă de imaginea industriei şi dacă ar exista şi în România o persoană sau o instituţie care procedează astfel este de datoria noastră să o sancţionăm dur”, a spus ministrul.