Liderul diplomaţiei egiptene Nabil Fahmy a apreciat miercuri că relaţiile cu Statele Unite traversează o „fază delicată”, după îngheţarea parţială a ajutorului american, în esenţă militar, pentru Cairo.

„Ne aflăm în prezent într-o fază delicată care reflectă relaţiile turbulente (americano-egiptene). A spune altceva nu ar fi cinstit”, a afirmat ministrul citat de către presa locală.

Statele Unite au „recalibrat” la 10 octombrie ajutorul lor – 1,5 miliarde de dolari dintre care 1,3 miliarde reprezentând ajutor militar – ca răspuns la represiunea sângeroasă la adresa susţinătorilor preşedintelui islamist Mohamed Morsi destituit de către armată la 3 iulie.

Washington a oprit astfel livrarea echipamentelor grele şi asistenţa financiară pentru guvern „în aşteptarea unor progrese credibile către o guvernare civilă aleasă democratic”. Cairo a denunţat o „decizie greşită”.

Pentru Fahmy, care se declară „deloc surprins de ultima decizie americană”, „problema a început cu mult înaintea” acestui anunţ.

„Vine din faptul că Egiptul s-a bazat pe ajutorul american de 30 de ani, alegând calea uşoară în loc să îşi diversifice variantele. (Aceasta) le-a făcut pe Statele Unite să creadă că Egiptul se va conforma mereu politicilor şi obiectivelor sale”, a subliniat el.

Anunţul american rămâne „simbolic” şi nu trebuie, conform experţilor, să aibă un impact major, deşi speculaţiile se multiplică asupra faptului că Egiptul ar putea să se îndrepte către alţi furnizori precum Rusia, China sau Franţa.