OMV Petrom pregătește rafinăria de la Arpechim pentru a fi un centru de depozite, dar conducerea companiei este deschisă negocierilor în cazul în care va exista un cumpărător pentru Oltchim cu o strategie care să îi permită să opereze Arpechim, a declarat pentru Agerpres directorul general Executiv al companiei, Mariana Gheorghe.

“Noi pregătim Arpechim pentru a fi un centru de depozite pentru Petrom. Avem depozite la rafinăria Petrobrazi, dar mai avem nevoie de depozite suplimentare atât pentru țiței cât și pentru produse. Deocamdatã, în acest moment, convertim o parte din spațiul și utilajele de acolo într-un parc de depozite care să ne permită desfășurarea activității așa cum o vedem noi până în anul 2021 și dincolo, bineînțeles, pe de o parte. Pe de altă parte, am arătat autorităților deschiderea pentru situația în care există un cumpărător care are o strategie care să îi permită să opereze Arpechim, care este închis de 4-5 ani, din 2008. Deocamdată, pregătim această activitate, parcul de depozite”, a explicat Mariana Gheorghe.

La finele lunii februarie 2013, Mariana Gheorghe a anunțat că Petrom va continua activitatea de conservare a rafinăriei Arpechim până când va obține autorizarea de demolare, în condițiile în care nu va exista niciun cumpărător.

Ulterior, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a anunțat că a discutat cu conducerea companiei și a primit asigurări că OMV Petrom își va corela strategia privind Arpechim cu cea de reorganizare a Oltchim,

Consiliul de Supraveghere al Petrom a decis în martie 2011 închiderea permanentă a rafinăriei Arpechim.

Situată într-o arie industrială din sudul României, în apropierea orașului Pitești, Arpechim are o capacitate nominală de circa 3,5 mn tone/an. Arpechim a fost inițial proiectată ca parte a unui complex petrochimic; prima instalație a fost inaugurată în 1964, iar în 1971 rafinăria a fost integrată cu complexul petrochimic.