Două bombardiere americane ce nu pot fi detectate pe radar, de tip B-2, cu capacitate nucleară, au efectuat o misiune de antrenament joi în spaţiul aerian sud-coreean, în contextul unor tensiuni puternice cu regimul nord-coreean, a anunţat armata americană.

Cele două bombardiere de tip B-2 Spirit, pornite de la baza US Air Force Whiteman, în Missouri (centru), au lansat muniţie oarbă asupra unei ţinte de pe teritoriul sud-coreean, potrivit unui comunicat al forţelor americane staţionate în Coreea de Sud.

Acest zbor, care se înscrie în cadrul unor vaste exerciţii comune organizate anual de forţele armate americane şi sud-coreene, „demonstrează capacitatea Statelor Unite de a realiza fără întârziere şi fără restricţii lovituri de precizie la distanţă”, se arată în comunicat.

Anunţul ar urma să provoace o reacţie puternică din partea Phenianului, care a ameninţat deja Washingtonul cu lovituri pe teritoriul american, Insulele Guam sau Hawaii, ca ripostă la zboruri de antrenament cu bombardiere de tip B-52 în spaţiul aerian al Coreei de Sud.

Beneficiind de o autonomie de 11.000 de kilometri, avionul de tip B-2 este conceput pentru misiuni speciale de bombardare strategică, de la mare altitudine (până la 15.000 de metri), în spatele liniilor inamicului.

De la începutul lui martie, când au fost adoptate noi sancţiuni ONU împotriva Phenianului, Coreea de Nord şi-a intensificat retorica belicoasă, ameninţând în mod regulat Seulul şi Washingtonul, aliatul acestuia, cu „lovituri militare” şi un „război total”.