Ministerul Sănătăţii lucrează la un nou contract-cadru prin care mamele cu copii mai mari de 3 ani nu vor mai plăti taxe de cazare.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, susţine că în noul contract-cadru din sistemul de asigurări, care va fi gata în curând, se va elimina prevederea ca mamele cu copii mici să plătească taxe de cazare.

Mamele cu copii peste 3 ani care se internează cu micuţii în spital trebuie să plătească acum o taxă de cazare a cărei denumire variază de la o instituţie sanitară la alta.

Potrivit managerului de la Spitalul “Marie Curie” din Capitală, Gabriel Cătălin Smarandache, mamele care se internează aici nu plătesc taxă de cazare, ci de însoţitor: „Taxa reprezintă contravaloarea mesei. Dacă spitalul nu este aglomerat atunci poate beneficia de un pat separat de al copilului, dacă nu atunci doarme pe unde poate”.

La Spitalul „Victor Babeş” din Bucureşti se percepe o „taxă de confort” (între 5 şi 10 lei pe zi) chiar dacă de cele mai multe ori mamele dorm în acelaşi pat cu cel mic. „Taxa se ia pentru televizorul şi frigiderul din salon şi nu pentru pat”, a explicat şeful spitalului, dr. Emanoil Ceauşu.

La Spitalul de boli infecţioase din Braşov, mamele care vor o rezervă cu două paturi trebuie să plătească 50 de lei pe zi.. „Este vorba de copii cu boli acute, iar mamele nu stau internate mai mult de câteva zile”, a declarat dr. Felicia Constandis. Ea a adăugat că mamele şomere sau care au 3 copii în îngrijire sunt exceptate de la plată.