Europarlamentarul Monica Macovei consideră că noua construcție politică vizată prin fuziunea PDL și PNL trebuie să preia Codul etic al democrat-liberalilor pentru a fi credibilă, întrucât acesta conține proceduri și sancțiuni disciplinare clare în mai multe situații de conflict juridic în care s-ar putea afla membrii de partid.

De pildă, în Codul etic al PDL pentru condamnații definitiv și colaboratorii Securității sancțiunea este excluderea. Codul se aplică imediat și fără excepții, indiferent de apartenența membrilor de partid„, susține Monica Macovei, într-un comunicat de presă citat de Agerpres.

Noua construcție de dreapta trebuie să continue să apere justiția și statul de drept, a subliniat europarlamentarul PDL.

Respectarea legii, justiția și anticorupția trebuie să fie obiectivul major în actul de naștere al noii construcții politice de dreapta, ca alternativă reală la partidul hoților și corupților—PSD. Altfel, România se întoarce înapoi cu 20 de ani. (…) Noua construcție de dreapta trebuie să susțină și să apere public, împotriva atacurilor mafiei PSD sau ale oricărui alt partid sau persoane, DNA, ANI, ÎCCJ, judecătorii și procurorii imparțiali și profesioniști și pe agenții statului care lucrează împotriva corupției„, precizează Macovei.

Totodată, ea susține „modificarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, astfel încât mandatul parlamentarului care a fost găsit incompatibil să înceteze automat la data rămânerii definitive a deciziei ANI prin necontestare sau la data rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești„, precum și „votarea proiectului de lege privind modificarea și completarea art. 24 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor și a Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială”. „Potrivit acestui proiect de lege ridicarea imunității parlamentarului va fi transparentă, rapidă și simplificată, prin vot electronic la vedere și fără evaluarea probelor din dosar, aceasta fiind atributul exclusiv al judecătorilor„, a mai spus Monica Macovei.

Printre principiile și acțiunile pe care noua construcție politică de dreapta ar trebui să le promoveze, Monica Macovei mai menționează: „Menținerea legislației actuale anticorupție și antifraudă și a legislației actuale privind arhitectura instituțională a DNA, ANI, ICCJ ori competențele acestora. (…) Opoziție activă împotriva oricărei inițiative legislative care reduce pedepsele pentru corupție, infracțiuni economice sau pentru crima organizată ori care reduce termenele de prescripție, precum și împotriva proiectelor de lege privind grațierea și amnistia. (…) Susținerea proiectului de modificare a Legii partidelor politice, inițiat de PDL, prin care se reduc cerințele de înființare a unui nou partid politic, pentru democratizarea vieții politice în România„.