Medicul Gheorghe Mencinicopshi a făcut o listă a substanţelor care trebuie evitate în alimentaţie, ele trebuind să fie verificate în prealabil pe eticheta produsului pe care dorim să-l cumpărăm: „E 120 – roşu coşenilă, polifosfaţi, nitriţi, nitraţi, conservanţi din clasa sulfiţilor, a benzoaţilor, coloranţi precum tartrazina, care se află practic peste tot, ar trebui să mai evităm edulcoranţii chimici de sinteză, cum este aspartamul, acesulfamul k, sucraloza, zaharina, sărurile ciclamatului”.

Totodată, Mencinicopschi a dat câteva sfaturi legate de consumul de alimente în perioada postului. Asta, în condiţiile în care, multe dintre alimentele promovate ca fiind de post conţin numeroase de E-uri de origine animală.

„Dacă vrem să ţinem un post autentic, ortodox, cred că ar trebui să urmăm reţetele autentice de post, reţetele monahale, care sunt tradiţionale de 2.000 de ani, de când există creştinismul. Simplul fapt că un aliment poate conţine E-uri, îl descalifică din categoria alimentelor de post. Mai sunt anumite substanţe care se găsesc din păcate în alimentele de post, cum ar fi acizii graşi trans, care sunt mai răi decât atunci când nu suntem în post şi consumăm produse de origine animală.