Zona Mării Caspice a€“ o regiune deocamdată pașnică și aparent calmă a€“ constituie, de fapt, o punte între mai multe conflicte, dacă nu directe, atunci latente și ascunse, dar capabile să arunce în stare de război uriașa suprafață a Eurasiei Centrale.

Poziția geopolitică specifică a Mării Caspice o transformă într-o zonă de tensiuni geopolitice permanente, încordare care, prin natura ei, are darul de aduna la un loc diferitele procese care au loc în Orientul Îndepărtat, Caucaz, Afganistan și Asia centrală. Instabilitatea fragilă din Caucazul rusesc, tendințele separatiste din vestul Kazahstanului nu fac decât să completeze mozaicul general al unui eventual mare război. Marea Caspică este o parte a arcului de instabilitate, despre care a tot vorbit, cândva, analistul american Zbigniew Brzezinski.

Dacă, la un moment dat, pozițiile regimului lui Bashar al-Assad se vor clătina, fie și ușor, războiul din Siria se va extinde automat asupra Iranului. Nu întâmplătoare apar, în acest context, pregătirile militare ale Teheranului pe malul său al Mării Caspice. Autoritățile iraniene au început să deplaseze în provinciile din zona Mării Caspice subunități militare.

Potrivit agenției Fars, în regiune va fi înființat un centru de antrenament, „cu misiunea de a pregăti trupele terestre și marine ale armatei iraniene în vederea unor operațiuni în apele Mării Caspice”. Până acum, securitatea din această zonă era asigurată de o flotă militară obișnuită, unitățile armatei ținând sub observație situația din Golful Persic.