Ministrul Finanţelor a precizat, joi, că sistemul de pensii speciale, prin care pensia poate să fie mai mare decât salariul chiar dacă gradul de contributivitate este foarte scăzut, va mai funcţiona după actualele reglementări până la 15 septembrie.

Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor: Sistemul de pensii speciale va mai funcţiona după vechile reguli până la 15 septembrie/ Ce spune despre plata CAS şi impozitul pe gospodării
„Pot să vă dau un exemplu: în sistemul aeronautic, la o pensie de 10.849 de lei contribuţia este de 2.500 de lei, restul de 8.100 de lei vine de la bugetul de stat. Când s-a corelat pensia cu salariul s-a ajuns la pensii mai mari decât slariile, pentru că se calculau pe o perioadă foarte scurtă dinaintea ieşirii la pensie şi în ultima lună se adăugau tot felul de sporuri. Este normal ca, dacă cineva beneficiază de acest drept să iasă la pensie, dar în principiu este anormal ca pensia să fie mai mare decât salariul”, a spus Ionuţ Mişa, într-o emisiune la Digi TV.

Întrebat până când se mai poate ieşi la o pensie specială în condiţiile actuale, ministrul a răspuns că până la 15 septembrie. „După această dată, pensiile speciale vor mai fi indexate doar cu inflaţia şi nu vor mai exista pensii mai mari decât salariile; cei care au ieşit însă până la acea dată au un drept câştigat care va rămâne ca drept câştigat”.

Oficialul Finanţelor a precizat că bugetul de pensii are un deficit care se acoperă din bugetul de stat, acest deficit fiind de 15,6 miliarde de lei în 2016 şi de 14,1 miliarde de lei în 2017, şi ar putea urca la 17,2 miliarde de lei în 2018 „dacă nu s-ar aplica noile prevederi privind pensiile speciale”.

Ionuţ Mişa: Impozitul pe gospodării şi globalizarea veniturilor sunt discuţii închise momentan

„Momentan, impozitul pe gospodării şi globalizarea veniturilor sunt discuţii închise”, a declarat joi ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa.

„Nu ne mai uităm la aceste proiecte, nu mai discutăm nici impozitul pe gospodării şi nici globalizarea veniturilor nu mai este de actualitate. Grupurile de lucru au ajuns la concluzia că nu putem să implementăm astfel de sisteme, în condiţiile în care identificarea unui contribuabil se face după CNP (n.n. – codul numeric personal)”, a spus ministrul Finanţelor, într-o emisiune la Digi TV.

Oficialul a explicat că programul de modernizare a ANAF, care ar trebui finalizat în 2018 şi ar fi permis inclusiv implementarea sistemului de impozit pe venitul global, „are un grad de implementare de doar 20,9%.

Impozitul pe venitul global al gospodăriilor a fost un proiect prin care Guvernul intenţiona să includă în baza de calcul toate veniturile realizate de persoanele fizice într-un an calendaristic, suma astfel obţinută urmând să fie redusă proporţional cu un set de facilităţi (deductibilităţi), iar rezultatul final să fie taxat cu o cotă unică de 10%. Guvernul intenţiona ca acest sistem de impozitare să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018, ceea ce ar însemna că primele plăţi de impozit pe venitul global – aferente anului 2018 – ar urma să se facă în prima jumătate a anului 2019.

Ionuţ Mişa: Salariile nu scad dacă plata CAS trece de la angajator la angajat

„Consultanţii fiscali care au spus că salariile vor scădea dacă plata CAS va trece de la angajator la angajat nu au luat în calcul că vor fi, de fapt, trei măsuri cumulative. Salariile nu vor scădea ci, dimpotrivă, vor creşte uşor”, a declarat joi ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa.

 

sursa: mediafax.ro