Președintele Klaus Iohannis susține astăzi primul discurs în fața plenului reunit al Parlamentului, în debutul sesiunii parlamentare.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

  • Vă rog să priviţi prezenţa mea în faţa Camerelor reunite ca pe un semn de deschidere şi respect faţă de puterea legiuitoare.
  • Ca preşedinte al României, îmi asum astfel relaţia de colaborare instituţională corectă şi de parteneriat cu parlamentul. Un asemenea parteneriat răspunde spiritului constituţiei şi aşteptărilor cetăţenilor. Dar în acelaşi timp are şi însemnate raţiuni practice.
  • Puterile statului, deşi separate, sunt de fapt chemate să lucreze împreună în serviciul cetăţenilor. Progresul unei naţiuni nu se poate naşte din conflict permanent între cei chemaţi să o reprezinte, ci din efortul lor comun.
  • Momentul de astăzi nu va rămâne unul singular în decursul mandatului meu. În spiritul acestui parteneriat îmi propun să vin în faţa dvs. la începutul fiecărei sesiuni parlamentare, pentru a vorbi despre priorităţi, despre temele care îi preocupă pe români şi despre soluţiile posibile.
  • Nu întâmplător, mesajul transmis astăzi de la tribuna parlamentului vine după o serie de consultări cu partidele politice, cu preşedinţii celor două Camere şi cu reprezentanţi ai societăţii civile. Acesta este modul în care înţeleg să dau conţinut rolului de mediator şi integrator al preşedintelui. O spun direct: îmi doresc un parlament puternic.
  • Pentru că un parlament slab înseamnă o verigă slabă în construcţia democratică. Pentru că un parlament lipsit de credibilitate nu face decât să îndepărteze cetăţenii de politică şi să lase loc îndoielii, resemnării sau cinismului. Parteneriatul preşedintelui cu parlamentul răspunde nevoii de a restabili încrederea în această instituţie fundamentală a democraţiei.
  • Dar este important ca şi acţiunile dvs, deopotrivă, să fie în acelaşi sens. Un parlament ferm în materie de integritate, corect în raport cu cerrile justiţiei, responsabil în actul de legiferare, activ în atribuţiile de control şi transparent în conduită va fi cu siguranţă privit altfel de cetăţeni.
  • Doamnelor şi domnilor, am constatat cu bucurie că există deschidere faţă de reformarea instituţiilor politice, pe care o reclamă intrarea într-o nouă etapă a consolidării democratice şi pe care cetăţenii României o doresc.
  • Dar pentru o transformare profundă de sistem va trebui să renunţăm la câteva practici. În primul rând, să renunţăm la populism şi la electoralism. Ce înţeleg prin populism?