Armata trebuie să beneficieze de o bună pregătire de luptă și de dotări corespunzătoare, a afirmat președintele Klaus Iohannis în mesajul transmis, joi, cu prilejul plecării în misiune a Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni”.

„Prezența dumneavoastră în Afganistan, precum și cea a colegilor dumneavoastră în Balcanii de Vest face parte dintre responsabilitățile ce decurg din statutul României de membru al comunității europene și euroatlantice. Țara noastră și-a asumat obligații pe care trebuie să le respecte. În același timp, experiența acumulată în aceste teatre de operații și conlucrarea cu celelalte armate prezente în Afganistan contribuie la structurarea unei Armate române moderne, performante, mobile, capabilă să-și îndeplinească în bune condiții misiunile specifice. Ca președinte, cred că este nevoie ca Armata să beneficieze de o bună pregătire de luptă și de dotări corespunzătoare”, arată Iohannis în mesajul citit de consilierul prezidențial Ion Oprișor la ceremonia de plecare în teatrul de operațiuni a militarilor.

Potrivit șefului statului, Batalionul 2 Infanterie „Călugăreni” reprezintă o „unitate de elită, profesionalizată, capabilă să-și asume misiuni de înaltă responsabilitate atât în interiorul granițelor naționale, cât și în afara lor”. ”Oriunde valorile în care credem și pe care le apărăm sunt puse în pericol”, adaugă președintele.

El precizează că în ultimii ani Armata României a avut o prezență constantă, integrată misiunilor desfășurate sub egida ONU, OSCE, NATO și UE în Africa, Asia, precum și în teatrele de operații din Afganistan, Irak și Balcanii de Vest, peste 40.000 de militari români luând parte la diferite operații și misiuni în afara teritoriului național.

„Prin toate acțiunile sale, România și-a dovedit capacitatea de furnizor de securitate. Acest statut trebuie consolidat, atât prin măsuri de politică externă, cât și prin măsuri ce vizează creșterea capacității operaționale a Armatei”, adaugă șeful statului.

Președintele Iohannis subliniază că misiunea militarilor în Afganistan este una dificilă și are ca obiectiv „normalizarea vieții în această țară, dar și de luptă împotriva terorismului, un flagel care afectează nu doar poporul afgan, ci și Europa”.

„Am convingerea că, prin pregătirea și spiritul de echipă care vă caracterizează, prin nivelul interoperabilității cu celelalte forțe din teatru, veți interveni cu maximum de profesionalism în orice situație, indiferent de dificultate”, spune Iohannis.

El le cere militarilor să dovedească faptul că Armata română este un bun ambasador.

„Veți participa la misiuni de luptă, dar aveți, totodată, și responsabilități în ceea ce privește asigurarea condițiilor pentru susținerea poporului afgan în efortul de instaurare a păcii, a stabilității sociale și politice în această țară greu încercată. Aștept să vă întoarceți acasă cu satisfacția și mândria misiunii îndeplinite, să dovediți, ca și până acum, că Armata României este un bun ambasador al țării noastre! Sunt alături de dumneavoastră și îmi exprim, încă o dată, întregul sprijin pentru ceea ce urmează să faceți în continuare”, arată Iohannis.