Specialiştii pediatri avertizează că în lunile friguroase, iarna şi primăvara, incidenţa rotavirusului creşte, deoarece temperaturile scăzute favorizează supravieţuirea şi răspândirea acestui virus în mediul înconjurător.
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în ţările cu climă temperată, inclusiv în România, incidenţa infecţiei cu rotavirus înregistrează o creştere semnificativă în timpul sezonului rece, se arată într-un comunicat de presă al Societăţii Române de Pediatrie.
De asemenea, specialiştii atrag atenţia că în lipsa imunizării rotavirusul poate fi contractat de mai multe ori, în perioade diferite. Rotavirusul rezistă la frig, iar cele mai multe cazuri de îmbolnăviri au loc în perioadele reci şi uscate ale anului.
Pe lângă temperaturile scăzute, răspândirea acestei boli este favorizată şi de locurile aglomerate sau de contactul cu obiectele contaminate, pe care virusul supravieţuieşte un timp mai îndelungat în perioada iernii.
Societatea Română de Pediatrie recomandă vaccinarea ca fiind cea mai eficientă metodă de prevenţie împotriva acestei boli. Specialiştii pediatri atrag atenţia că rotavirusul este o boală foarte contagioasă, care afectează 95% dintre copii, până la vârsta de 5 ani.
Boala se transmite pe cale fecal-orală, prin contact cu obiecte infectate, dar şi prin picături din secreţiile respiratorii, emanate în aerul închis al unei camere sau comunităţi.
Rotavirusul se tratează doar în spital şi în unele cazuri, mai ales la vârste mici, poate produce complicaţii severe.