Raportul asupra inflaţiei, lansat de conducerea Băncii Naţionale, arată că preţurile vor urca doar temporar, până în vară, urmând ca în toamnă să se tempereze, iar principalul factor de presiune vine din creşterea tarifelor reglementate la gaze, curent şi energie termică.

Chiar din prima zi a primăverii 2013, gazele pentru companii se vor scumpi cu 5%, potrivit calendarului de liberalizare a pieţei convenit cu FMI, dar vor creşte şi accizele care de fapt trebuiau majorate abia la 1 iulie.

Tot în aprilie vor apărea în pieţe şi primele trufandale din 2013, iar experienţa ultimilor ani ne arată că verdeţurile încing inflaţia. În fine, în prima parte a primăverii România se aprovizionează mai mult din import, până apar produsele agricole autohtone (în special cartofi şi grâu), astfel că preţurile alimentelor vor depinde foarte mult de cursul valutar. Dacă în primăvară euro va fi mai scump, atunci mai scumpe vor fi şi alimentele din import, ca şi celelalte produse cumpărate pe valută de la străini.

În prima zi a lui Cuptor se vor scumpi din nou gazele, de data aceasta şi pentru firme (cu 5%), dar şi pentru populaţie (cu 8%), potrivit aceluiaşi calendar convenit cu FMI. Companiile se vor afla deja la a treia scumpire a gazelor din 2013, cumulând 15 puncte procentuale la majorarea acestui cost de producţie, astfel că e greu de anticipat dacă vor mai păstra preţurile finite sau le vor creşte proporţional cu efortul financiar. Populaţia nu va resimţi prea acut scumpirea gazelor, având în vedere că în iulie consumul este la minimul anului.

Scumpirea gazelor va veni și în octombrie, dar numai cu 2% la companii şi cu 3% la populaţie. Trăgând linie, faţă de începutul anului aceste utilităţi vor fi mai scumpe cu 17% pentru companii şi cu 11% pentru populaţie, astfel că la intrarea în iarnă efortul financiar pentru energie va fi semnificativ mai mare decât în iarna lui 2012.