Camera de Comerț și Industrie a României a organizat joi o dezbatere referitoare la implicațiile codului fiscal asupra companiilor încadrate ca mari contribuabili la bugetul de stat. La dezbatere au participat Ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, președintele CCIR, Mihai Daraban, și o serie de reprezentanți ai unor firme importante din România.

Darius Vâlcov a declarat că proiectele codului fiscal și codului de procedură fiscală nu se doresc a fi “o simplă reducere a taxelor și impozitelor”, ci stabilesc un “trend care duce spre o reducere graduală a fiscalității, astfel încât în 2019 România să aibă cel mai redus nivel de taxe și impozite din UE”.

Nu venim numai cu un nivel redus al taxelor, ci stabilim și un trend descrescator, astfel încât peste 4 sau 5 ani vom vedea dacă acest model poate funcționa în românia. Analizele noastre arată că acest model este sustenabil (…) În 2018 – 2019, după 2-3 ani în această direcție pro-business, putem să gândim împreuna un nou cod fiscal, pentru 2020 – 2030”, a spus Ministrul Finațelor.

El a subliniat că atât codul fiscal, cât și codul de procedură fiscală propun pentru România o strategie pe termen mediu și scurt.

Pe termen mediu, ne propunem ca în 10 – 12 ani, PIB-ul din România să ajungă la nivelul mediu al PIB-ului din Uniunea Europeană. Acest lucru înseamnă ca, începând din 2018, să avem o creștere economică constantă, de peste 5%, față de creșterea economică din UE. Dacă ne gândim la economico-financiară a României și la perspective, acest lucru poate fi atins. Rezultatele se vor vedea peste un an sau doi. Va exista stabilitate și predictibilitate”, a spus Vâlcov.

De asemenea, el a menționat că situația economică și financiară a României permite aplicarea măsurilor de relaxare fiscală.

Dacă nu aplicăm aceste masuri acum, s-ar putea să ne îndreptăm spre excedente bugetare. Anul trecut, 11 luni de zile, bugetul general consolidat a stat pe excedent bugetar”, a spus Vâlcov.

Pe de altă parte. ministrul Finanțelor a declarat că reducera TVA și reducerea accizelor se vor face începând de anul acesta, pentru ca impactul să nu fie numai pe 2016.

Ne dorim ca efectele favorabile în economie să fie resimțite cât mai curând. În plus, noiembrie și decembrie sunt luni de vărf în ceea ce privește vânzările și am dori ca acest vârf să nu fie afectat printr-o reținere a cumpărătorului pentru a vedea un TVA mai mic”, a completat Vâlcov.

El a anunțat că pe 25 martie, codurile fiscale vor fi aprobate în ședința de Guvern și vor intra în dezbaterea senatului la sfârșitului lunii martie.

Codurile se află în dezbatere publică de aproximativ o lună. În elaborarea lor, ne-am consultat cu Coaliția pentru Dezvoltarea României, Asociația Oamenilor de Afaceri, Camera de Comerț, asociații și patronate. Peste 75% dintre modificări au fost propuse de mediul de afaceri”, a mai spus Vâlcov.

În luna ianuarie a acestui an, Camera de Comerț și Industrie a României a derulat o consultare cu membrii săi și cu mediul de afaceri și a identificat o serie probleme privind fiscalitatea, cu care se confruntă antreprenorii români, precum: nivelul ridicat al TVA sau al taxelor aferente forței de muncă, dar și nivelul ridicat al evaziunii fiscale.

Camera de Comerț și Industrie a României salută măsurile anunțate de Ministerul Finanțelor Publice în proiectele noilor Coduri, precum scăderea nivelului taxei pe valoarea adăugată de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, scăderea contribuțiilor sociale și de stat, atât pentru angajatori, cât și pentru angajați, eliminarea taxei pe construcțiile speciale, reducerea accizelor aferente carburanților sau reducerea cotei impozitului pe venit și pe profit, concomitent cu eliminarea impozitului pe dividende. Mai mult, CCIR a susținut încă din perioada anterioară necesitatea includerii principiului in dubio contra fiscum în legislația fiscală, iar introducerea acestuia în proiectul Codului de Procedură Fiscală reprezintă un demers util în sprijinul tuturor contribuabililor”, se arată într-un document de poziție al CCIR.