O îmbrăcăminte prea strâmtă nu doar că arată inestetic, dar poate cauza şi diverse probleme de sănătate.
O pereche de pantaloni sau blugi prea strâmţi creşte presiunea în partea inferioară a abdomenului, ceea ce determină migrarea acidului gastric spre esofag, provocând arsuri la stomac. Cu timpul, aceasta poate duce la inflamaţii, ulcer şi chiar la cancer esofagian, avertizează Richard Bricknell, directorul Bristol Physiotherapy Clinic, după cum relevă The Daily Mail.
Mai mult, contracţia artificială a stomacului împiedică degajarea completă a diafragmei în timpul respiraţiei, ceea ce poate provoca hiperventilaţie, atacuri de panică şi incontinenţă pe fond de stres. Poate creşte în mod semnificativ riscul de tulburări numite meralgia paresthetica. Este vorba de afectarea nervilor de la nivelul pelvisului până la coapsa din exterior, în urma căreia apare senzaţia de durere inghinală, arsură, furnicături şi amorţire.
Bărbaţii care poartă haine prea strâmte riscă să se aleagă cu hernie, iar gulerele prea strânse ale cămăşilor creşte riscul de boli oculare grave. Presiunea pe vena jugulară a gâtului duce la creşterea presiunii interne la nivelul ochilor şi, prin urmare, la glaucom. În plus, limitarea fluxului sanguin la creier prin arterele carotide provoacă dureri de cap, vedere înceţoşată şi ameţeli.
La fel ca piesele vestimentare, şi încălţămintea prea strâmtă este nocivă. Astfel, pantofii prea strâmţi pot provoca deformarea articulaţiilor degetelor de la picioare, iar, în cazul în care sunt purtaţi mai multă vreme, se creează condiţii ideale pentru dezvoltarea ciupercilor la picioare.
Acelaşi lucru este valabil şi pentru lenjeria de corp, în special cea fabricată din materiale sintetice care nu lasă aerul să circule şi păstrează umiditatea. O astfel de lenjerie provoacă la femei cistita, iar în cazul bărbaţilor infertilitatea.