Preşedintele francez, François Hollande, devenit din ce în ce mai nepopular, ar putea anunţa o accelerare a reformelor sale joi, în cadrul unei conferinţe de presă, ce are loc la un an după preluarea puterii într-un context economic extrem de sumbru, relatează AFP.

Conferinţa, prevăzută pentru ora 14.00 GMT, intervine la o zi după anunţul potrivit căruia Franţa a intrat oficial în recesiune, după două trimestre consecutive de scădere a PIB-ului şi după ce puterea de cumpărare a gospodăriilor franceze a înregistrat o scădere record de 0,9 % în 2012.

Ajuns la cote de popularitate pe care nu le-a avut nici un preşedinte din timpul Celei de-a V-a Republici, Hollande este criticat de opoziţia de dreapta, care-i reproşează că n-a conştientizat dimensiunea situaţiei grave din Franţa. Din ce în ce mai numeroase sunt vocile şi în rândul coaliţiei socialisto-ecologiste, aflată la putere, care cer o schimbare de viteză.

Potrivit declaraţiilor unui ministru care a ţinut să-şi păstreze anonimatul, premierul francez, Jean-Marc Ayrault, nu va fi cel care trebuie să plătească preţul. În ce priveşte guvernul său, o remaniere este evocată pentru următoarele luni, unii dintre cei mai influenţi membri ai săi pledând pentru o echipă redusă şi mai coerentă decât cea actuală, care are circa patruzeci de miniştri.

În afară de problemele economice, şeful statului francez ar trebui să se întrebe şi în legătură cu violenţele ce au avut loc luni în centrul Parisului cu ocazia înmânării unui trofeu din domeniul fotbalului şi care au afectat credibilitatea ministrului său de interne, Manuel Valls, şi în ce priveşte funcţionarea Ministerului Economiei. ”Numărul doi” din ierarhia executivului, Laurent Fabius, şeful diplomaţiei, a cerut recent ” un şef” pentru acest minister condus de Pierre Moscovici.

Siria, un subiect în care Franţa nu mai apare de săptămâni de zile în avangarda tentativelor de soluţionare a conflictului, sau situaţia din Mali, care rămâne foarte precară, ar putea fi de asemenea abordate.

Miercuri, într-o rară intervenţie în faţa Comisiei Europene, Hollande şi-a reafirmat angajamentul de a întreprinde reformele în favoarea competitivităţii din Franţa, dar, totodată, el a apreciat drept ”probabilă” o creştere economică nulă în 2013.

Potrivit declaraţiilor lui Bernard Poignant, unul dintre apropiaţii săi, şeful statului francez nu va anunţa nici o schimbare de direcţie, nici o schimbare de ritm, în conferinţa sa de presă.

Opoziţia de dreapta speră totuşi într-o schimbare radicală de direcţie. ”Aştept din partea lui un plan precis de reducere a deficitului bazată pe o scădere a cheltuielilor publice şi nu pe o creştere continuă a impozitelor”, ”măsuri deosebit de favorabile competitivităţii şi luptei împotriva şomajului”, afirma miercuri pe blogul său fostul premier din partea Uniunii pentru o Mişcare Populară, Francois Fillon, candidat la alegerile primare ale partidului său pentru nominalizarea sa pentru cursa prezidenţială din 2017.