Cezar Ouatu va concura cu piesa „It’s My Life” în cea de-a doua semifinală a Eurovision Song Contest, transmisă joi, de la ora 22.00, pe TVR 1.

Potrivit unui comunicat remis Mediafax de Televizunea Română, Cezar se va afla pe scena de la Malmö Arena, în fața celor peste 10.000 de spectatori, dar și a celor peste 100.000.000 de telespectatori din 44 de țări, care vor urmări live evenimentul.

Miercuri, Cezar a avut două repetiții cu costume, cea de-a doua fiind luată în considerare pentru votul juriului internațional de specialitate.

De la ora 22.00, telespectatorii TVR îi vor putea urmări pe artiștii din Letonia, Azerbaidjan, Malta, Islanda, San Marino, Macedonia, Finlanda, Bulgaria, Israel, Norvegia, Albania, Ungaria, Elveția, Georgia, Grecia, Armenia și România disputându-și cele zece locuri în finală alocate acestei a doua părți a competiției.

Potrivit comunicatului, ambele repetiții desfășurate miercuri au fost apreciate de cei care le-au urmărit, iar Cezar este încrezător și nerăbdător să cânte și pentru telespectatori.

Piesa „It’s My Life” va intra în competiție pe poziþia 17. Românii din țară nu vor putea să îi ofere puncte lui Cezar. Doar românii din diaspora, precum și străinii pe care Cezar i-a cucerit cu vocea sa sunt cei care vor avea posibilitatea să îl voteze.

Republica Moldova, Olanda, Belarus, Belgia, Danemarca, Estonia, Irlanda, Lituania, Ucraina și Rusia sunt primele 10 țări calificate în finala Eurovision 2013, care va avea loc sâmbătă, după ce au trecut, marți, de semifinala care s-a desfășurat pe scena Malmö Arena, în Suedia.

Ediția de anul acesta a concursului Eurovision se desfășoarã la Malmö, în Suedia, după ce reprezentanta acestei țări, Loreen, a câștigat, anul trecut, celebra competiție muzicală, cu piesa „Euphoria”.

La concurs participă țările membre ale European Broadcasting Union (EBU), o organizație înființată în 1950 de 23 de reprezentanți ai televiziunilor europene, într-o conferință care a avut loc la Devon. În prezent, însă, în EBU sunt aceptate și țări non-europene, astfel explicându-se participarea unor țări ca Maroc și Israel.

EBU a venit cu ideea concursului Eurovision în 1955. Era un proiect extrem de ambițios pentru acele timpuri – televiziunea prin satelit nu fusese încă inventată, iar Europa nu mai avusese niciun astfel de eveniment care să-i reunească țările. Cu toate acestea, a fost un succes, prima ediție având loc în Elveția, în 1956. Doar șapte țări au participat în primul an – Belgia, Franța, Germania, Italia, Olanda, Elveția și Luxemburg. Însă concursul a fost urmărit de patru milioane de telespectatori din cele șapte țări.
Cele mai bune performanțe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminița Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling și Ovi – Oslo, 2010) și o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).