Vicepremierul Vasile Dîncu, ministru al Dezvoltării Regionale, a declarat, vineri, că Executivul are în vedere modificarea legislației referitoare la reabilitarea clădirilor cu risc seismic pe elementele care privesc acceptul proprietarilor pentru efectuarea lucrărilor, precizând că suma alocată pentru 2016 pe această zonă se ridică la 25 de milioane de lei, potrivit Agerpres.

„Sunt mai multe lucruri aici. În primul rând este vorba despre încercarea de a găsi o lege care să facă în așa fel încât să putem interveni în blocurile cu risc seismic. Concret vom vedea care sunt soluțiile pe care le găsesc specialiștii, soluții în general de forță majoră. Dacă considerăm că asta este o urgență, atunci ar trebui, cred, ca legea să fie un pic mai precisă în ceea ce privește posibilitățile de a realiza o lucrare (de consolidare — n.r.) acolo unde, să spunem, un singur om, dintre proprietari, se opune. Cred că ar trebui găsite soluții juridice. (…) Vom lua soluțiile pe care le vor propune specialiștii, urbaniștii, cei de la Inspecția de Stat în Construcții, juriștii, autoritățile locale”, a spus vicepremierul.

Acesta a precizat că a avut deja mai multe discuții cu reprezentanți ai autorităților locale pe această temă.

Legat de orizontul de timp în care ar urma să fie adoptate spre aplicare noile prevederi, Dîncu a afirmat că nu crede că va dura foarte mult.

„O să încercăm să le introducem în regim de urgență, dar nu pot să vă dau un termen exact pe acest lucru”, a adăugat ministrul Dezvoltării Regionale.

În cadrul prezentării făcute în Comisiile de administrație publică, la avizarea bugetului MDRAP, a programelor pe care ministerul le va derula anul viitor, Dîncu a precizat că în ceea ce privește acțiunile referitoare la proiectarea și execuția lucrărilor pentru zona riscului seismic la clădirile de locuit multietajate, pentru 2015 au fost alocați 5 milioane de lei, vizând 22 de obiective, iar pentru 2016 suma a fost mărită la 25 de milioane de lei.

„Din păcate, din cele 5 milioane de lei am cheltuit (…) numai un milion sau 1,3 milioane, pentru că sunt dificultăți legate de acceptul asociațiilor de locatari, de proprietari, care nu vor să părăsească locuințele. Încercăm acum, ne-am întâlnit de mai multe ori cu Primăria Bucureștiului, cu primarul general, ne-am întâlnit și cu reprezentanți din Ministerul Justiției. Încercăm să facem o schimbare a legii, dacă se va putea, în viitor, pentru că în acest moment chiar dacă avem sume (alocate — n.r.) nu se pot executa. Sunt unele lucruri care țin în acest moment de disfuncționalități majore în instituții de cultură din București, chiar zone comerciale care, conform legii, au trebuit să părăsească aceste imobile, și, pe de altă parte, nu avem soluții pentru ele”, a arătat ministrul.

El a explicat de ce bugetul pe 2016 al MDRAP este mai mic decât cel din 2015.

„În primul rând, cea mai mare scădere este una obiectivă și este legată de fondurile europene, unde avem doar 47% din fonduri din cei 1,8 miliarde de lei pe care i-am avut în 2015. Acum avem cu un miliard mai puțin, (…) dar justificarea este faptul că 2015 este un an de final de program, plățile fiind mari, iar 2016 este început de program 2014-2020, unde, neavând nici măcar contracte de finanțare, nu avem pentru ce să imobilizăm o sumă foarte mare, de aceea cea mai mare scădere este în această zonă. Un al doilea palier al scăderii (…) finanțarea în 2016 a programului de construcții de locuințe prin ANL, am avut 123 milioane lei, acum reprezintă un procent de 70% față de alocarea din 2015. (…) În 2016 nu se mai achiziționează microbuze școlare, întrucât din bugetul anului 2015 în sumă de 211 milioane de lei au fost achiziționate 1.500 de microbuze care au fost transferate la unitățile administrativ-teritoriale”, a explicat Dîncu.

Potrivit acestuia, pentru Programul Național de Dezvoltare Locală s-a alocat o sumă de trei miliarde de lei, în baza cărora se estimează finalizarea a 619 obiective de investiții.

„Tot pentru 2016 avem o alocare suplimentară — 1,2 miliarde lei credit de angajament— pentru finanțarea școlilor care nu au autorizație sanitară de funcționare, este vorba de peste 2.800 de școli și a unor obiective noi. (…) Am împărțit deocamdată în jur de 800 de milioane pentru școli și 400 de milioane pentru proiecte noi care să intre în PNDL începând din acest an”, a precizat Dîncu.